Viken Amfi

Midt i Bergen er en ny bydel i ferd med å ta form. Viken Amfi er en av de største og viktigste brikkene i Damgårdssundet.

Fakta

Sted: Bergen
Prosjekttype:
Nybygg, bolig og næring
Kontraktssum eks mva:
210 millioner kroner
Tiltakshaver:
BOB Eierndomsutvikling
Totalentreprenør:
Betonmast Bergen
Arkitekt: ABO Plan & Arkitektur
Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIbr: Cowi l Landskap: Norconsult l Prosj alarm for ue: Siemens
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko l Rivning og grunn: Rivenes l Peling: Fundamentering l Anleggsgartner: Gravdal Hage og Anlegg l Betongarbeid: Stoltz Entreprenør l Trappeelementer: Nor Element l Gulvstøp/tynnavretting: Industrigulvspesialisten l Stålarbeid: Fana Stål og Smi Mekanisk l Taktekking: Protan Bergen l Alu/glass fasade: Kebo Glass l Solavskjerming: Montal Systems l Tømrer: Byggmester Ådnekvam, Bergen Bygg System, Byggmester Bjarte Nielsen l Parkett: Abs-Parkettgruppen l Murer: Stor Bergen Mur Og Flis l Flisleverandør: Odin Flissenter l Rørlegger: Arna & Åsane Rørleggerservice l Elektro: Los Elektro l Ventilasjon: Bygg og Ventilasjon og Ventilasjon Varme Teknikk l Heiser: Ingeniør Stein Knutsen l Branntetting: Firesafe l Lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken, bad og garderobe: HTH Kjøkkenforum/ Ludviksen Interiør l Stillas: C Gullaksen Stillas Montasje l Q-dekke: Tecta Steel l Maler: BHB

Prosjektet omfatter 94 leiligheter, cirka 1.500 kvadratmeter næringslokaler og parkering for 80 biler.

Viken Amfi er tegnet av ABO Plan og Arkitektur og ført opp i totalentreprise. Kontrakts-
summen er 210 millioner kroner eks mva. 1. november 2013 startet rivning på tomten. Prosjektet ble fullført i månedsskiftet april/mai i år.

Prosjektleder Inge Solberg hos totalentreprenør Betonmast Bergen forteller at Viken Amfi har fire hoveddeler.

– Bygg A har to etasjer og dekker en stor del av tomten. Bygg B og C er fire-etasjers punkthus som står oppå bygg A. Bygg D står på sørsiden av bygg A og er på inntil ni etasjer, sier Solberg.

Fem takterrasser
De 94 leilighetene er fra 37
til 232 kvadratmeter. Standarden er høy og kjøperne hadde muligheter for å gjøre tilvalg. Prosjektet har fem felles takterrasser; en stor terrasse på plan 3, en stor på plan 7 og tre mindre spredd rundt i bygnings-
massen. Terrassen på plan 3 er offentlig tilgjengelig og har en amfitrapp i hvit betong mot Damsgårdssundet.

Alle leilighetene har egne terrasser eller balkonger. Fra leilighetene og terrassene er det utsikt mot byfjellene Ulriken og Fløien og over Puddefjorden. I første og andre etasje er det cirka 1.500 kvadratmeter næringsareal og parkering for 80 biler, i tillegg til leiligheter.

Inge Solberg sier at oppføringen har gått greit.

– Siden det er så mange terrasser og sprang har det vært svært viktig å unngå lekkasjer. Det har vi klart. Universell utforming har også vært krevende. Vi tar med oss nyttig erfaring i bruk av sto-puss fra Viken Amfi, sier Solberg.

Fornøyd byggherre
Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB er meget godt fornøyd med Viken Amfi.

– Ja, absolutt. Når vi bygger en ny bydel midt i Bergen sentrum er vi nødt til å legge listen høyt og bygge fremtidsrettet. Og Viken Amfi har en meget sentral beliggenhet ved Damsgårdssundet, sier Kleppe.

Rutenett av dragere
Viken Amfi ligger på sørvestsiden av Damsgårdssundet, nær Solheimsviken. Tomten er på tre mål og består av tidligere utfylt sjøbunn. Bygningsmassen står på et rutenett av dragere som igjen hviler på cirka 150 stålkjernepeler, de lengste er 24 meter. All masse ned til kote minus 0,5 er skiftet. Massene er sortert og noe er kjørt til deponi.

Det er radonduk under alle gulv mot grunn. Byggene har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og stålsøyler. Takene er flate og isolert og tekket. Fasadene har hvit sto-puss som bæres av yttervegger av tre. Innslag av pulverlakkerte aluminiumsplater i grønt, blått, gult, rødt, oransje og mintgrønt skaper liv i fasadene. Noen vegger på bygg A og en vegg på bygg C har tegl. Leilighetene har parkett på gulv og flis på våtrom.

Kompleks betongkonstruksjon
Anleggsleder Terje Leknessund i Stoltz Entreprenør sier at bedriften har støpt rutenett av dragere, dekker og vegger i ferdigbetong.

– Vi har også montert innvendige trapper av elementer og montert dekke på balkonger, terrasser og svalgang. Den største utfordringen er den komplekse konstruksjonen med mye saksing. Det klarte vi å løse. Siden store deler av tomten er utnyttet hadde prosjektet tøffe krav til logistikk sier Leknessund.

Lekent prosjekt
Sivilarkitekt og partner Signe Mossige i ABO Plan og Arkitektur forteller at Viken Amfi er et lekent prosjekt det var både morsomt og krevende å tegne.

– Det var viktig at så mange som mulig skulle se sjøen, sier Mossige, som arbeidet på prosjektet med sivilarkitekt Astrid Skogvang.

Bygningsmassen preges av hvitt med fargerike innslag.
– Vi ville ha lyse farger som reflekterer mest mulig lys ned til bakkenivå. Det er viktig siden Løvstakken om vinteren skygger for solen. De fargerike innslagene gir assosiasjoner til Lego og fremhever det lekne i prosjektet. Den største utfordringen vi hadde var å få inn en menneskelig skala, sier Mossige.

Vedlikeholdsenkle materialer
Det er 20 + 5 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Solberg beskriver fasadematerialene som vedlikeholdsenkle. Både byggene og uteområdene har universell utforming. Det er lyddempende flåter i trappehus og lyddempende glass i noen støyutsatte vinduer mot terrassen på plan 3. Sorteringsgrad for byggavfall er 91 prosent. Viken Amfi er ført opp uten alvorlige ulykker. Cirka 750 personer har vært innregistrert på bygge-
plassen.

Viken Amfi er prosjektert og ført opp etter TEK10. Oppvarming skjer med radiatorer basert på fjernvarme (vannbåren varme i gulv på bad). Alle leilighetene har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Hele bygningsmassen er sprinklet.


Flere prosjekter