Vågsetra barne- og ungdomsskole

Skanskas prosjektleder Stein Uve Hiim (t.v.) og rektor Willy Tangen.

Nye Vågsetra barne- og ungdomsskole ble overlevert fra entreprenøren Skanska til byggherren Molde kommune i midten av mai. 275 elever og 40 lærere kan ta i bruk et nytt og praktisk skolebygg når kommende skoleår starter.

Fakta

Sted: Skålahalvøya
i Molde kommune
Prosjekttype: Skolebygg
Totalkostnad inkl. mva:
128 millioner kroner
Entreprisekostnad eks. mva:
75,6 millioner kroner
Bruttoareal nybygg: 3.625 kvm
Mellombygg: 50 kvm
Paviljong (renovering): 760 kvm
Byggherre: Molde kommune
Byggherreombud:
Hammerø og Storvik
Totalentreprenør: Skanska Norge
ARK: Kosbergs Arkitektkontor
ARK forprosjekt: ON Arkitekter
LARK: Roger Tokle
Rådgivere: RIB/bygg, RIBr og RIG: Norconsult l RIE: Mifo l RIV: Molde VVS l RIV: GK Norge
Underentreprenører/leverandører: Grunnentreprenør: Samuelsen Maskin l Rørlegger: Molde VVS l Elektriker: MIFO l Ventilasjon: GK Norge l Prefab stål- og hulldekker: Spenncon l Maler/gulvbelegg: Bill Mosberg l Gulvavretting: RS Gulv l Glass- og aluarbeider: H-Produkter l Solavskjerming: Scandic l Lås og beslag: Trioving l Taktekking: Icopal Tak l Innv. dører: Jeld-Wen Norge l Porter: Windsor Door l Foldevegger: SAXI Produkter l Fast inventar: Grande interiør

I tillegg til nybygget på 3.625 kvadratmeter (BTA) skal en paviljong på 760 kvm for de minste elevene renoveres og det er bygd et mellombygg på 50 kvm mellom den nye skolen og paviljongen. Resten av den gamle Vågsetra skole skal rives. Uteområdet er uferdig, men vil stort sett være klart til neste skoleår starter, sier rektor Willy Tangen til Byggeindustrien.

Godt prosjekt
Skanska har hatt total-
entreprisen på bygget. Prosjektleder Stein Uve Hiim i Skanska opplyser at det har vært et godt prosjekt for selskapet. Han sier til Byggeindustrien at det er lagt stor vekt på dialog og informasjon med omgivelsene, ettersom den nye skolen er bygd tett opptil et skolebygg i drift og nært et boligområde.

– Vi informerte naboer, ansatte ved skolen og elever før vi startet byggingen, og fulgte opp med løpende informasjon annenhver uke gjennom byggeprosessen. Dette har vi fått gode tilbakemeldinger på, sier Hiim.

Bygget er i fire etasjer, inkludert tekniske rom på taket, med stål bæring og hulldekker i betong i etasjeskillene. Ytterveggene er sammensatt av konstruksjonspakker ferdig kappet/pakket levert på byggeplassen, montert sammen på taket og deretter heist på plass. Byggemetoden var både kostnadsbesparende og tidsbesparende. Man slapp stillaskostnader og veggmontasjen kunne gå uhindret uansett hva som skjedde av aktiviteter på bakken på en trang byggeplass.

– Det skal bli artig å evaluere denne løsningen. Jeg har tro på at vi kommer til å gjøre noe tilsvarende på senere prosjekter, sier Hiim.

Taket på nybygget er kompakt tak direkte på hulldekker som er isolert og tekket.

Energiløsningen er varmepumper basert på energibrønner som varmekilde og skal forsyne bygget via vannbåren varme i gulv. Nybygget har lavenergistandard. Målt lekkasjetall med et snitt på overtrykk og undertrykk på 0,4 omsetninger pr. time ved 50 Pa trykkforskjell som er vesentlig bedre enn kravet som er satt for Lavenergi klasse 1.

Reduserte grensesnitt
Skanska har forsøkt å redusere grensesnitt mellom sine underentreprenører, ved å legge til rette for mer komplette leveranser med et utvidet ansvarsområde. På den måten har de redusert antall konflikter som erfaringsmessig oppstår som følge av mange grensesnitt.

Et eksempel på et slikt utvidet ansvar er Spenncon som i dette prosjektet ikke bare har levert og montert hulldekkene, kompakt dekker og kompakte vegger, men har også tatt ansvar for stålkonstruksjonen. Tilsvarende er tekniske fag ivaretatt av en gruppering.

Hiim mener at dette har redusert tidsbruk til unødige diskusjoner med tilhørende kostnader.

Samspillperiode
Skanska har i tillegg vektlagt en samspillperiode med deltakerne i prosjektet. Det ble tilbudt en to ukers samspillperiode som etter hvert ble utvidet til to måneder.

– I denne perioden skulle vår leveranse avstemmes mot byggherrens forventninger. Brukerne var med i denne samspillfasen, og den ble nyttig for alle parter. Derfor ble den også utvidet. Vi fikk «låst» løsningene på en slik måte at vi kunne prosjektere med stor grad av sikkerhet. Selv om det gikk mye tid til samspillmøter, oppnådde vi en besparelse i gjennomførings-
fasen ved at vi i stor grad slapp å prosjektere på nytt. Vi oppnådde også en viktig dialog med brukerne gjennom disse møtene, sier Hiim.

Hiim og rektor Willy Tangen er tilfreds med gjennomføringen. Byggeprosjektet er også gjennomført uten en eneste skade. Sykefraværet i anleggsperioden har vært imponerende 1,28 prosent. Hiim er i tillegg fornøyd med at 90,33 prosent av avfallet er kildesortert.

Vekstområde
Vågsetra ligger på Skålahalvøya i Molde kommune og er et av byens vekstområder. Skolen er derfor dimensjonert for å kunne ta 350 elever, eller 75 flere enn dagens elevtall. I paviljongen skal 1.-3. klassetrinn holde til, mens 4.-10 klassetrinn får lokaler i nybygget.

Skolen har universell utforming, klasserom med digitale tavler og grupperom, spesialrom for kunst og håndverksfag, naturfag, musikkrom med gulv som egner seg for dans, kantine med kjøkken, mange grupperom, atrium ute og inne og mye mer.

– Da lærerne var her like før overlevering ble de imponert over hvor god plass det var, sier rektor Tangen.

Både han og resten av skolens ansatte ser fram til å kunne ta fatt på arbeidet i et skolebygg som virker praktisk og solid, men ikke overdådig.

– Molde kommune har vært flinke til å prioritere skolebygg. Det gjøres komplett og skikkelig, sier en tilfreds rektor Tangen.


Flere prosjekter