Amfi Farsund

Sørlandsbyen Farsund fikk et løft da det nye kjøpesenteret, med 600 meter strandlinje og over 200 parkeringsplasser for småbåter, nylig åpnet.

Fakta

Sted: Farsund sentrum
Prosjekttype: Totalentreprise
Entreprisekostnad eks mva:
150 millioner kroner
Bruttoareal: 13.500 kvm
Byggherre: Glastad Farsund
Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør
Arkitekt: Asplan Viak
Rådgivere: RI-B: Cowi l RI-Rør/ Sprinkler: Rivco l RI-Elektro: Tratec Teknikken l RI-Energi: Sweco Norge l RI-Akustikk: Sinus l RI-Brann: Agder Consult
Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Brødrene Thorkild-
sen l Betong og tømrerarbeid: Kruse Smith Entreprenør l Armering: Celsa Steelservice l Betongelementer: Spenncon l Ferdigbetong: Ribe Betong l Stål- og fasadearbeider: Stokke Stål l Stålarbeider: Stålesen mek. l Taktekking: Protan Tak l Vindu og glassfasader: Bolseth Glass l Spilekledning: Aanesland Fabrikker l Maler: Vatland & sønn l Flislegger: Mur i Sør l Blikkenslager: Ytterdal l Ventilasjon: Hjelleset Klima l Elektro/rør/sprinkler: Tratec Teknikken l Lås og beslag: Norlock l Heiser og rulletrapper: Thyssen Krupp

20 butikker åpnet 12. mai dørene for første gang i Amfi Farsund, et kjøpesenter med en beliggenhet helt utenom det vanlige.

– Her ligger senteret helt i vannskorpa med en kommunal gjestehavn som nærmeste nabo. Beliggen-
heten til dette senteret må vel være en av Norges fineste, forteller byggeleder for totalentreprenør Kruse Smith, Arne Neset.

Bruttoarealet er på 13.500 kvadratmeter fordelt på to etasjer. 4.500 kvadratmeter er holdt av til mer tradisjonell parkering med bil. I dag har 20 leietakere funnet plass i senteret – hamburger-
restaurant, klesbutikker, apotek, gartneri, elektronikk-
forretning, sportsforhandler, dagligvare, vinmonopol, treningssenter og mer til.

Mer handel i sentrum
Planleggingen av Amfi Farsund startet tilbake i 2010.

– Tomta var regulert for handel, og flere ønsket mer handel i Farsund sentrum. VI er glade for at vi med kjøpesenteret har lokket flere kjeder som ikke har vært her før til byen, sier eiendomsdirektør i Glastad Group, Hans Petter Hagen.

Byggherren er svært fornøyd med resultatet og samarbeidet med totalentreprenøren.

– Vi har fått et flott bygg som samhandler godt med sentrumsområdet for øvrig. Vi har lagt inn kvaliteter i dette bygget som ikke så mange andre som bygger kjøpesentre gjør, og arkitektonisk er det unikt, sier Hagen.

Gode rom og opplevelser
Det har vært ønsket at nybygget skulle spille på lag med omgivelsene – både sjø og sentrum.

– På grunn av byggets størrelse og plassering nær sjøen og den historiske trehusbebyggelsen omkring, ble det lagt vekt på å visuelt dempe hovedvolumet ved å lage en rolig og mørk base. Den vertikale spileskjermen i ubehandlet lerk som løper rundt byggets 2. etasje er med på å bryte opp de lange horisontale fasadene, sier arkitekt Silje Marie Aukland i Asplan Viak.

Spilene skal gi assosiasjoner til maritime elementer som bryggestolper og seilmaster.

Innendørs har fokuset vært på å skape gode rom og gode opplevelser i fellesarealene.

– Alle material- og fargevalg er gjennomgående gjort ut ifra en naturlig fargepalett som ligger til grunn. Møbler følger også tanken om det naturinspirerte og den dekorative belysningen har fått bølgeform. Grunnleggende for alle material- og fargevalg har vært at det skal benyttes bestandige materialer som tåler å brukes og eldes over tid, sier Aukland.

14 måneders byggetid
Kruse Smith fikk oppdraget av byggherre Glastad Farsund AS med en kontraktssum på rundt 150 millioner kroner eks. mva. Planleggingen startet i februar i fjor og de første arbeidene var allerede i gang måneden etter.

– Det har vært et fint prosjekt uten de store utfordringene, sier byggeleder Neset.

Entreprenøren har måttet jobbe godt med logistikken for å gi leietakerne den tilgangen til nybygget de ønsket. De delte derfor bygget opp i soner, og hatt delovertakelser underveis.

– På det meste har vi vært over 200 mann på bygget. God logistikk og detaljerte fremdriftsplaner er derfor helt avgjørende for å komme i mål, forteller han.

Klart for nye etasjer
Bygget kom på plass til åpningsfesten 12. mai i år som planlagt. Bygget er reist i betong og stålkonstruksjon med betong- og hulldekker. Bygget er reist med tanke på mulighet for å utvide med to etasjer.

– Det er ikke noe vi har tenkt så mye på så langt, men vi mener det er potensial i beliggenheten til å kunne utvide, forteller Hagen.

Krevende vind
I HMS-arbeidet har arbeid i høyden og kranarbeid vært et av de store fokusområdene. Men det er heising av betongelementer med kran i kraftig vind som definitivt har vært den største utfordringen.

– Det er ganske så værhardt her og til tider blåser det mye. Da har vi måttet ta forholdsregler for å kunne heise betong-
elementene trygt på plass, sier Neset.

Og det har blitt noen elementer. I en periode kom det 22 semitrailere med betongelementer fra Rogaland hver dag.

– Da måtte vi ha et godt mottakssystem og få bilene inn på byggeplass i rett rekkefølge da bilene ble losset og elementene satt direkte på plass. Det var også viktig at fundamentet og boltegruppene vi hadde produsert i forkant stemte da de ikke var rom for noen forsinkelser.


Flere prosjekter