<p>Dekket i Vikingskipet rehabiliteres. Alle foto: Ådne Homleid</p>SAMLET. Fra venstre Kristian Forsdahl, markedssjef i Husqvarna, Frode Findahl, selger i Husqvarna, anleggsleder Nils Terje Opsanger i Veidekke Entreprenør, Terje Østdal, arbeidende styreformann i Øst-Riv og Kjetil Endrerud, anleggsleder i Øst-Riv

Øst-Riv har utført Norges største betongskjærejobb

Riveselskapet har skåret opp betongdekket i Vikingskipet i 1000 deler.

Det ikoniske Vikingskip-anlegget, som ble bygget til Lillehammer OL i 1994, har i mange år hatt problemer knyttet til lekkasjer i de innstøpte kjølerørene i banedekket.

Dette er bakgrunnen for at Hamar kommune må investere cirka 70 millioner kroner i nytt banedekke og oppgradert kjøleanlegg.

10.000 kvadratmeter

Det er Veidekke Entreprenør som har totalentreprisen på utskiftingen av dekket i Vikingskipet. De har leid inn Øst-Riv til å dele opp og fjerne den 10.000 kvadratmeter store og 20 centimeter tykke betongplaten. Selskapet har også tatt bort to lag med underliggende Styrofoam-isolasjon.

– Størstedelen av betongplaten har vi skåret opp i blokker på tre ganger tre meter. Det betyr at vi har løftet opp og kjøret ut cirka 1000 blokker, opplyser prosjektleder Terje Østdal i Øst-Riv.

Betongskjærejobben som er gjort i Vikingskipet skal være den største som er gjennomført innendørs i Norge.

Kraftige Husqvarna-maskiner

Riveselskapet har samarbeidet tett med Husqvarna, som leverer betongskjæremaskiner og som har bidratt med viktig kompetanse rundt blant annet valg av maskiner og type skjæreblad. Tre store betongskjæremaskiner har blitt benyttet i prosjektet.

– Øst-Riv har brukt Husqvarnas FS7000D modell som er den største betongskjæremaskinen vi leverer, opplyser selger Frode Findahl i Husqvarna.

Knuser og gjenvinner

Øst-Riv har kjørt ut betongblokkene med hjullaster med pallegaffel, og utenfor Vikingskipet har en belteraver med betongsaks knust blokkene før betong, armering og kjølerør i plast har blitt sortert.

Les mer om riveprosjektet i Vikingskipet i nr. 8 av Byggeindustrien som kommer ut denne uken.