Bettina Sandvin, avdelingsdirektør / leder for byggherreseksjonen i Vegdirektoratet. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

Færre skader etter hanske- og brillepåbud

Statens vegvesen har registrert en nedgang på en tredel i registrerte øyeskader og en firedels nedgang i håndleddskader etter innføring av krav om vernebriller og hansker.

Det skriver Vegvesenet i enpressemeldingpå sine nettsider onsdag.

– Det er gledelig at vi har lyktes med å sette en standard gjennom krav i kontraktene, og at dette gir utslag i færre skader, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen Vegdirektoratet.

Hun legger til at man nå må se utviklingen an over tid for å trekke sikre konklusjoner.

Etter at den nye standarden ble innført i 2014, har Vegvesenet i 2015 registrert en nedgang på en tredel i registrerte øyeskader, en firedel færre håndleddskader og en sjettedel færre fingerskader. Totalt inntraff 305 personskader av ulike alvorlighetsgrad i entreprisedriften i 2015.

Ingen arbeidsulykker krevde liv hos entreprenørene eller Vegvesenets egne ansatte i 2015. Derimot skjedde en tragisk hendelse i Gjerdrum 26. mai da en 10 år gammel gutt ble påkjørt og drept av en feiemaskin som rygget på offentlig vei inntil et anleggsområde, skriver Vegvesenet.

Fem personskader hos Vegvesenets entreprenører i året som gikk, var i den nest alvorlige typen, skader som kan gi varige mén.

– Typisk for de alvorligste personskadene er at tyngre maskiner er involvert, sier Sandvin.

I to tilfeller ble arbeidstaker truffet av gravemaskinskuffe mens vedkommende dirigerte maskinfører. En arbeider ble påkjørt av en arbeidsbil ved vask av skiltmarkører. Det var også en hendelse der en arbeider fikk splint på øyet som følge av sprut fra borstang.

Les Vegvesenets rapport om uønskede hendelser i 2015 her.