Det er anleggsvirksomhet og trangere forhold enn vanlig på Bergen stasjon fram til desember. Foto: Christian Lønøy

Bergen stasjon pusses opp

På Bergen stasjon vil det gjennom sommeren pågå arbeider med de store stålbuene i toghallen. Samtidig pågår også opprusting av fasade, vinduer og dører i publikumsarealene.

- Det betyr at Bergen stasjon for togpassasjerene vil framstå som byggeplass gjennom hele sommersesongen og frem til i begynnelsen av desember, sier prosjektleder Jarle Strønen i Jernbaneverket i en pressemelding.

Togtrafikken vil i liten grad bli berørt, men adkomsten til plattformene og tilgjengeligheten i toghallen er begrenset som følge av arbeidene.

Støy og begrenset tilgjengelighet
Av hensyn til sikkerheten for de reisende som følge av at plattformbredden er redusert, vil de fleste togene fra i juni stanse utenfor toghallen. I juni og juli vil det pågå sandblåsing på dagtid, noe som vil medføre betydelig støy, særlig for de som har sitt daglige virke i tredje etasje i stasjonsbygningen, men også for de reisende og andre brukere av stasjonen.

Jernbaneverket utfører omfattende arbeider med takkonstruksjonen i toghallen. Det går ut på at de store stålbuene i fagverk med tilhørende dragere og bærebjelker skal sandblåses og males. Taket er dekket med skiferheller og glass og jobben fører med seg at alle skiferheller må tas ned mens arbeidet utføres. Glassplatene i taket ligger på aluminiumsprofiler som ikke skal sandblåses, men alle løftes for skifte av pakninger. Jobben hadde oppstart i april og skal være ferdig først i desember.

Også fasader
Samtidig med dette utfører ROM Eiendom opprusting av fasader, vinduer og dører i publikumsarealene innerst i toghallen. Benker og tilhørende utstyr skal skiftes ut og lokalene for billettsalg og vektertjeneste skal bygges om slik at stasjonens opprinnelige preg blir bedre ivaretatt.

Bergen stasjon ble åpnet i 1913 og erstattet Vossebanens første endestasjon som lå på andre siden av Lille Lungegårdsvann. Stasjonen er tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland og er den eneste i Norge med toghall som fortsatt er i bruk. Bergen stasjon ble fredet i 2003, noe setter særlige krav til oppussingsarbeidene.