Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Godt boligsalg, men det bygges for lite

Det akkumulerte boligsalget de siste tolv månedene er historisk høyt. Likevel bygges det fortsatt for lite i Norge, og bare i hovedstaden er underskuddet på rundt 3.000 boliger i året.

– April ble en god måned sammenlignet med fjoråret både når det gjelder salg og igangsetting av nye boliger, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Boligprodusentene og Prognosesenteret presenterte fredag sine tall fra april måned. Både i salg og igangsettelse av boliger ser man i april en tydelig vekst fra samme måned i fjor, mot en nedgang i mars, og hovedtendensen er et boligsalg på et stabilt høyt nivå.

– Noe av dette skyldes dog at vi i år hadde påsken i mars, mens den i fjor var i april, poengterer Jæger.

Det akkumulerte boligsalget de siste tolv måneder fra april er på 31.000 boliger, et tall Boligprodusentene hittil ikke har nådd.

– Det er spennende at vi har kommet til 31.000 boligsalg. Dette synes vi er veldig positivt, og vi er naturligvis veldig glade for det, sier Jæger til Byggeindustrien.

Boligsalget øker

Boligsalget de siste tolv månedene er hele ni prosent bedre enn de foregående tolv månedene. Det er leilighetsmarkedet som står for veksten, med en økning på 18 prosent.

– Det er leilighetsmarkedet som fortsetter å øke, mens småhusmarkedet viser en nedgang minus elleve prosent. Salget av eneboliger holder seg stabilt med en økning på én prosent, fortsetter Jæger.

Bygges for lite

Det nasjonale boligunderskuddet i Norge på mellom 6.000 og 7.000 boliger i året sett opp mot de moderate prognosene for folketall i 2020.

– Hittil i år har vi registrert en nedgang i igangsetting av nye boliger på 8 prosent, sier Jæger. Igangsettingen av leiligheter ligger 11 prosent bak fjoråret, småhus ligger 10 prosent bak og eneboliger ligger 2 prosent bak fjoråret.

Hvis man ser på de siste tolv månedene mot de foregående tolv månedene, er det likevel en vekst på ni prosent. Også her er det leilighetsmarkedet som driver veksten.

Boligbehovet er fortsatt stort, og ingen sted i landet er det like stort som i Oslo.

– Når både finansministeren og banksjefer sier de er bekymret for boligprisene, er det ikke en bra tilstand vi befinner oss i, sier Jæger, og understreker at Oslo sliter med både et altfor lavt tilbud og en altfor høy etterspørsel etter boliger.

Byggerne skyr Oslo

– Dette markedet er i ubalanse, og det endelige ansvaret ligger hos politikerne. Den eneste måten å gjøre noe med boligprisene i Oslo er å frigjøre flere tomter, sier Jæger.

Boligprodusentene-direktøren understreker at et boligløft i Oslo er avhengig av at man får bygge høyere og rundt kollektivknutepunktene, at boligvolumet løftes på politikernes prioriteringsliste, og at plan- og bygningsregimet forenkles og strømlinjeformes.

– Flere av våre medlemmer unngår i dag å bygge i Oslo fordi det innebærer for stor politisk risiko, forteller han.

Statistisk sentralbyrå la i går frem tall over befolkningsveksten i Norge 1 kvartal. Statistikken viser at Oslo vokser fortsatt mest. Oslo fikk 2.597 nye innbyggere i 1. kvartal 2016.

– Byrådet i Oslo har lovet å sette ned boligvekstutvalg som skal komme med noen forslag til tiltak til hvordan boligbyggingen i Oslo kan økes. Vi har ventet siden januar på dette, og det haster nå med å iverksette arbeidet. Vi har ingen tid å miste, avslutter Jæger.