Foto: Atlas Copco

Fredag 13. mai feirer Atlas Copco 100 år i Norge

Atlas Copco ble etablert i Oslo allerede 13. mai 1916 under navnet Norsk AS Diesel Motorer. 

Med fokus på dieselmotorer vokste selskapet raskt. Siden den gang har Atlas Copco forsynt norsk industri, anlegg- og gruvevirksomhet med produkter, systemer og tjenester.

Nå har Atlas Copco 180 medarbeidere i Norge med ansvar for salg og kundeservice som jobber tett opp mot deres kunder.

Fra 1948 var kjerneområdet trykkluftutstyr og kompressorer for industri, anlegg- og gruvevirksomhet, da under navnet AS Atlas Diesel. I etterkrigstiden var utstyr fra Atlas Copco i bruk i forbindelse med utbygging av vei, jernbane, vannkraftanlegg og industri over hele Norge. I 1956 byttet selskapet navn til Atlas Copco som er forkortelse for "Compagnie Pneumatique Commerciale".

I dag leverer Atlas Copco kompressorløsninger for til den landbaserte industrien, løsninger for olje- og offshore og for marin industri.

- Høyteknologiske produkter utviklet for å bidra til en bærekraftig produksjon. Energieffektive frekvensstyrte kompressorer som gir kunden nøyaktig den luften som kreves i den spesielle applikasjonen, hverken mer eller mindre, heter det i en melding fra selskapet.

Produktene har nå blitt langt mer miljøvennlige og ergonomiske.

Energibehovet ved for eksempel slipeprosesser skal nå være redusert med 40 prosent og opptil 90 prosent for monteringsprosesser. De seneste årene har Atlas Copco i tillegg til trykkluftdrevne verktøy også utviklet elektriske digitaliserte verktøy for monteringsindustrien som skal optimalisere kvalitetsnivået på sluttproduktene, og også hydraulisk vri og strekkverktøy for momenter opp til 100 000 Nm.

Tunnelrigger fra Atlas Copco kan leveres med kraftige bormaskiner, og sammen med systemet for helautomatisk boring, er deres tunnelrigger mye brukt i bransjen.

– I dag finnes også helautomatiserte borerigger og førerløse lastemaskiner utviklet av Atlas Copco som gjennom datastyring og sensorer på en trygg måte, tar ut berg og malm dypt under føttene våre, heter det i meldingen

– Det har vært en stor reise siden Atlas Copco Group ble etablert i Norge i 1916. Vi har en sterk produktportefølje i landet med våre fire forretningsområder som server kunder innen mange ulike industrier. Norge er definitivt viktig for suksessen til Atlas Copco Group, sier Ronnie Leten, konsernsjef i Atlas Copco Group.

– Hvordan de neste 100 år vil se ut er ikke enkelt å si, men det er trygghet for at innovasjoner fra Atlas Copco vil bidra til å forme hverdagen slik de allerede har gjort i 100 år. Fremtiden vil gi store muligheter til å bidra til kunders lønnsomhet gjennom enda mer effektive produksjonsprosesser. Med hundre års erfaring på det industrielle markedet i Norge, har Atlas Copco skapt et solid fundament for videre vekst sammen med kunder og partnere i årene som kommer, heter det meldingen.