– Vi har kapasitet til å ta på oss flere store jobber, sier konsernsjef Morten Grongstad i AF gruppen.

AF klare for å ta på seg store anleggsoppdrag

AF Gruppen ble torsdag klare som ett av fire selskaper som skal være med videre i prosessen med det første Nye Veier-prosjektet, E18 Tvedestrand-Arendal. AF-sjef Morten Grongstad sier at de er klare til å ta på seg store anleggsoppdrag i tiden fremover.

– Vi har god drift og gode resultater innen AF Anlegg. Det er høy aktivitet i markedet og det er mye tilbudsregning og mange utestående tilbud. Vi har likevel kapasitet til å ta på oss flere oppgaver, og større jobber, sier Grongstad til Byggeindustrien.

Når det gjelder kontrakter opp mot tre milliarder kroner ønsker de selv å ha begge hendene på rattet og ta hånd om prosjektene på egenhånd.

– Kommer prosjektet opp mot seks, sju og åtte milliarder kroner må vi vurdere partnerskap med andre, for eksempel om dette inkluderer store brukonstruksjoner, legger Grongstad til.

Han peker på at de ikke har noen prinsipper mot å samarbeide i arbeidsfellesskap, enten med utenlandske eller norske selskaper, om forutsettingene ligger til rette for dette.

– Om vi skal inngå partnerskap må det være med solide virksomheter som står for de samme verdier som oss, sier han.

Det råder nå en viss usikkerhet i bransjen om hvorvidt Arbeidstilsynet vil godta at to eller flere norske anleggsentreprenører vil kunne inngå arbeidsfellesskaper rundt de store jobbene. Grongstad mener det burde være mulig.

– Jeg vil hevde at om vi ikke har kapasitet til å gå inn på et stort prosjekt alene, men vil kunne løse oppgaven med å gå sammen med en annen part, skal det mye til om Arbeidstilsynet skal komme med reaksjoner. Jeg tror vi fremover vil se flere samarbeidskonstellasjoner, sier Grongstad.

AF Gruppen overvåker også hele tiden markedet etter mulige oppkjøpskandidater innen de riktige områdene.

– Om vi finner gode kandidater vil vi vurdere det, og har nå økonomisk handlefrihet om det skulle bli aktuelt, påpeker han.

Grongstad kunne torsdag legge frem konsernets resultater for første kvartal, og han kunne vise til solide tall.

Totalt hadde AF Gruppen en omsetning i første kvartal 2,707 milliarder kroner og et resultat før skatt på 186 millioner som gir en resultatmargin på 6,9 prosent. Innen anlegg hadde de en omsetning på 821 millioner kroner, et resultat på 108 millioner kroner og en resultatmargin på 13,2 prosent. Resultatet påvirkes positivt av en avsluttet tvistesak der AF ble tilkjent erstatning på 41 millioner kroner, pluss renter og saksomkostninger.

Innen bygg endte omsetningen på 1,612 milliarder kroner, og et resultat på 84 millioner kroner, som gir en margin på 5,2 prosent. 

(Klikk for større versjon)