Illustrasjonsfoto: Geodetisk Jordobs. Ny-Ålesund. Foto: Jostein Nordstrøm

Ny standard for utførelse av trekonstruksjoner klar

Utførelsesstandarden for trekonstruksjoner er resultatet av over to års intensivt arbeid av en bredt sammensatt arbeidsgruppe under komiteen SN/K077 i Standard Norge. Arbeidsgruppen har vært ledet av Treteknisk. 

Markedet og antall aktører innen trebyggeri øker.

- Den nye standarden for utførelse av trekonstruksjoner skal ivareta en sunn og innovativ utvikling mhp. trevirkets egenskaper, heter det i en pressemelding.

Det overordnede målet for den nye utførelsesstandarden er koblingen mellom partene i en byggesak, med tydeligere kommunikasjonen og påvisning av tilstrekkelig konstruksjonssikkerhet (kontroll) i henhold til plan- og bygningsloven (PBL) og prosjekteringsstandardene.

Utførelsesstandarden skal sikre at antakelser i prosjekteringen blir overført til utførende og redusere behovet for detaljerte beskrivelser, som kan være en kilde til byggefeil og redusert byggekvalitet.

- Den vil også være et hjelpemiddel for en bestiller, som skal angi tekniske krav til utførelsen av byggeprosjekter. Standarden stiller krav knyttet til kvalitetsstyring og kompetanse hos personell, meldes det i meldingen.

Spesielt håndteringen av fuktsikkerhet i byggeprosessen er ny.

- Det ligger krav til at byggverks skal oppføres fuktsikkert i PBL, men betydningen av lovkravet er lite forklart. Med den nye standarden avklares det på forhånd hvilke fuktnivå som skal overholdes og hvordan dette skal utføres og kontrolleres i byggeprosessen, heter det.

Høringsforslaget med link til kommentarskjema ligger her

Utførelsesstandarden blir bl.a. presentert på et åpent høringsmøte hos Standard Norge 26. mai.