Illustrasjonsfoto.

Forventer at Skog22-anbefalinger blir fulgt opp i statsbudsjettet 2017

Verdikjeden Skog og Tre sine innspill til Statsbudsjettet for 2016 ble ikke fulgt opp i revidert nasjonalbudsjett.

- Verdikjeden Skog og Tre har nå forventninger om at de omforente anbefalingene i det regjerings-oppnevnte SKOG22-utvalget innarbeides og følges opp i Statsbudsjettet 2017 og i den varslede Skogmeldingen, skriver ledere i Treindustrien, MEF, TBF, NoBio, Norskog, Fellesforbundet og Norges Skogeierforbund i en uttalelse.

De utgjør Verdikjeden Skog og Tre og mener potensialet for økt verdiskaping basert på skogen er stort.

- Ulike konkurransevilkår og betydelige utfordringer knyttet til avsetning på biprodukter svekker lønnsomhet som er en forutsetning for omstilling i industrien. Etter bortfallet av treforedlingskapasitet i Norge er konsekvensen utstrakt eksport av råvarer og biprodukter for å opprettholde aktiviteten i skogbruket og i treindustrien. Lønnsom avsetning av massevirke og biprodukter vil direkte påvirke tremekanisk industri sin evne til styrket posisjon i hjemmemarkedet. Regulatoriske og økonomiske tiltak som utløser verdiskapings-potensialet knyttet til massevirke og biprodukter i skognæringen, slik det er beskrevet i SKOG22, må følges opp i Statsbudsjettet og Skogmeldingen, heter det i uttalelsen til Verdikjeden Skog og Tre.

- Utvikling av ny industri i Norge basert på skog og tre er påkrevd, særlig sett i lys av utviklingen i norsk økonomi. Det grønne skiftet forutsetter økt bruk av norsk skog, og krever stimuli og helhetlig tilnærming for å utnytte ressurser i hele landet, mener de.