En stolt gjeng fra overlevering av underbruliften i bakgrunnen. Fra venstre Kevin Heiser, Tom Roger Delsbekk, Ole K. Syvertsen og Willem van der Meij fra Drammen Liftutleie. De neste to er styreleder i Drammen Liftutleie, Sverre Gabrielsen og Bent E. Schjønnesen Nygaard fra Alturo.

Første underbrulift til utleiemarkedet i Norge

Drammen Liftutleie satser enda mer på samferdsel og kan for første gang tilby utleiemarkedet i Norge en ny underbrulift på 20 meter.

Liften – en Barin AB20 fra Italia – er levert av Alturo og ble registrert denne uka, og bli en høyst spesialisert lift blant de 550 liftene som Drammen Liftutleie allerede driver utleie på.

Nyanskaffelsen er innkjøpt med tanke på inspeksjon og lett vedlikeholdsarbeid av bruer på landsbasis i Norge.

– Det finnes flere underbruenheter i Norge, som enkelte større bruentreprenører selv disponerer, men dette er den første nye som nå blir klar for utleiemarkedet. Det er allerede et stort etterslep på bruvedlikehold og ettersyn av tunneler her i landet, og det behovet er økende, sier driftssjef i Drammen Liftutleie, Tom Roger Delsbekk.

Stor rekkevidde
Den nye maskinen har en rekkevidde på 20 meter under brua, men kan samtidig også nå opptil 20 meter opp i luften for inspeksjon av vaiere, pilarer og lysmaster. Inspeksjonsplattformen har plass til tre personer, og er utstyrt med strømgenerator, vanntilkobling og arbeidsbelysning for nattbruk. Økt inspeksjonstakt og bedre sikkerhet, betyr også store tidsbesparelser og økt lønnsomhet.

Maskinen vil operere over hele landet og kan leies på døgnpris og med mannskap på timesbasis. Tre mann har allerede vært på teknisk kurs og føreropplæring i Italia.

Med i anskaffelsen i denne omgang er også to lifter fra Moog. En med en arbeidsplattform på 18 meter, samt en med en plattformlift på sju meter. De tre maskinene betyr en investering på vel 11 millioner kroner.

Må henge med
– Vi tenker langsiktig og tror ikke vi får en umiddelbar økonomisk uttelling. Vi skal fortsatt gjøre det vi gjør nå. Men for å henge med må vi også spesialisere oss, utleiebransjen opplever et stadig økende prispress, sier daglig leder i Drammen Liftutleie, Willem van der Meij.

Drammen Liftutleie har ingen konkrete bestillinger på blokka ennå, men opplever å få flere forespørsler og henvendelser allerede. Det gjør også den norske leverandøren Alturo.

– Jo, vi får også flere henvendelser, og vi har stor tro mer salg av denne type maskiner i det spennende norske markedet, sier salgssjef Bent E. Schjønnesen Nygaard i Alturo.

Van der Meij tror at næringen godt vil merke at denne Barin AB20 nå er tilgjengelig for utleiemarkedet i Norge.

– Det at den kan leies betyr at ikke bare de som sitter på en underbrulift kan konkurrere om kontrakter. Det lager åpninger for de som vil være med å tilby, men som er avhengige av å leie maskiner og utstyr, bekrefter Meij.