Bygg- og anleggsoppdrag de viktigste motkonjunkturtiltakene

Om man virkelig skal kunne benytte seg av de beste motkonjunkturtiltakene, er det ingen tiltak som treffer så bra som bygg- og anleggsprosjekter. Derfor er det gledelig at regjeringen så nytten i å gå for målrettede tiltak innen bygg og anlegg ved fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Det ble, som ventet, satt av midler til gjennomføring av rehabiliterings- og vedlikeholdsoppgaver som et viktig element i arbeidet med å sikre sysselsettingen, og da spesielt på Sør-Vestlandet som er hardest rammet av oljenedgangen. Regjeringen legger opp til en rekke utbedringer av infrastruktur og offentlige bygg. Noen hadde kanskje håpet på enda flere millioner kroner til denne typen tiltak, men det er faktisk bevilget mer enn mange trodde på forhånd, og det er flere som peker på at regjeringen nå har knust sparegrisen for å hindre at oljenedgangen skal spre seg til andre næringer.

Vi mener det var helt på sin plass å sørge for å gå såpass hardt til verks, og bevilge midlene som faktisk er nødvendig. Om man noen gang har hatt grunnlag for å ta litt ekstra i, er det nettopp nå – og pengebruken er ikke i overkant. Om man kan øse på med såpass store summer i årene fremover er mer tvilsomt, men helt riktig i dagens situasjon.

Om det virkelig er nok er en annen sak. Innen enkelte områder har oljenedgangen rammet hardt, og med en så stor omsetning som det er innen bygg og anlegg, trengs det store summer om man skal opprettholde en høy aktivitet. Tidligere erfaringer viser likevel at målrettede investeringer, og ved at man sikrer at prosjekter kan igangsettes på kort tid, vil ha en positiv effekt – både på kortere og lengre sikt.

Det mange nok savnet ved fremleggelsen onsdag, var mer tiltak til bekjempelsen av arbeidslivskriminaliteten. Det store satsningsområdet til organisasjonene i byggenæringen de senere årene, har fått regjeringen til å lytte – men ikke i stor nok grad fått dem til å levere. Det holder ikke å love tiltak - man må sette handling bak lovnadene. Det har regjeringen dessverre ikke gjort i stor nok grad ennå - som BNL blant annet påpeker. Dette er selvsagt også i høy grad viktig i sysselsettingsarbeidet. Nå er det jo slik at en stor del av verdiskapningen skjer i det svarte markedet og pengene havner i lommene til de som ikke betaler skatt eller på andre måter bidrar i fellesskapet. Dette hinder selvsagt seriøse virksomheter i å vinne frem, noe som igjen påvirker sysselsettingen. Vi forventer derfor at regjeringen selv ser alvoret i situasjonen, og kommer sterkere på banen innen dette arbeidet. Om ikke, kan det gi enda mer alvorlige konsekvenser enn vi ser i dag. Det er slett ikke slik at kampen mot arbeidslivskriminaliteten er vunnet – om noen skulle bli lurt til å tro det.