Trond Markussen, NITO

NITO: Mye bra, men treffer det godt nok?

Regjeringen foreslår nye tiltak mot arbeidsledigheten. - Mye er bra, men NITO er usikker på om tiltakene treffer ingeniørgruppen godt nok, sier NITOs president Trond Markussen.

Ingeniørene er gruppen med høyest vekst i ledigheten de to siste årene, verst er det på Sør-Vestlandet, det er 6,7 prosent ledighet i Rogaland.

- Vi vet at det er ingeniørjobber der ute. En av tre bedrifter mangler ingeniører. De ledige ingeniørene må omstilles til å matche de ledige ingeniørarbeidsplassene. Vi har foreslått et umiddelbart tiltak for regjeringen; et kompetansegapprosjekt i Rogaland. Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti støtter dette, nå venter vi bare på regjeringen. Dette er ikke hokus pokus men et billig og effektivt tiltak, sier Markussen i en presemelding.

- Ingeniører i jobb er viktig for å skape innovasjon, nyskaping og flere arbeidsplasser.

- Økning i antall tiltaksplasser i revidert budsjett er nødvendig og fornuftig fra regjeringens side, sier NITO-presidenten.

- Også oppmykningen i dagpengeforskriften slik at det blir lettere å kombinere utdanning og dagpenger vil etter NITOs mening kunne få ledige raskere tilbake i arbeid. Men NITO skulle ønske at det også ble åpnet mer for at ledige skal kunne bruke universitets- og høyskolesektorens utdanningstilbud. Jo raskere de får endret sin kompetanse, jo fortere kan de komme seg tilbake i arbeid, sier han.

- Tiltak må treffe ingeniørene umiddelbart. Ingeniørene er selv innstilt på omstilling. Vi vet at får man ingeniørene i arbeid generer det flere arbeidsplasser, innovasjon og nyskaping. Norge har ikke råd til å la ingeniører gå ledige.

Sammensatt pakke

I revidert budsjett øker regjeringen anslaget for arbeidsledigheten fra 4,5 prosent til 4,7 prosent i 2016. De forventer at ledigheten faller til 4,6 prosent i 2017.

Tiltak mot Sør- og Vestlandet styrkes med over 900 millioner kroner. Regjeringen vil øke midlene til kommunalt vedlikehold, investeringer i vei og bane, vedlikehold av sykehusbygg, DEMO 2000-programmet styrkes, og det vil satses mer på grønn skipsfart. For å motvirke økt ledighet foreslås 250 millioner kroner i form av et engangstilskudd til kommunalt vedlikehold på Sør- og Vestlandet. Dette er i tråd med innspillene til regjeringen fra NITO Sør og Vest.

NITOs forslag bidrar til flere i arbeid

- Vi har etterspurt sterkere tiltak lenge. NITO har deltatt i møter med arbeidsministeren og kunnskapsministeren om situasjonen. Ingeniørene har en nøkkelrolle i videreutviklingen av Norge. Vi har ikke råd til å la ingeniører gå ledig, sier Markussen.

- NITO er glad for at regjeringen har lyttet til våre bekymringer og våre konkrete innspill, men de må nå følge opp tett framover og se hvordan tiltakene virker og kunne gjøre ytterligere justeringer.