Hagaterrassen er en del av byutviklingsprosjektet Hagastaden i Stockholm. Interessen for prosjektet er svært stor. Illustrasjon: Veidekke Sverige.

Veidekke-løft i Sverige – 3.000 møtte opp for 82 leiligheter

Veidekke har aldri opplevd et bedre marked hos naboen i øst.

– Det er morsomt for oss at vi nå har fått en så god posisjon i Sverige, sier konsernsjef i Veidekke, Arne Giske.

Onsdag la han frem tallene for første kvartal i Veidekke.

De viser blant annet at:

  • den svenske entreprenørvirksomheten i Veidekke hadde i første kvartal i år betydelig økte driftsinntekter med 1.773 millioner mot 1.180 millioner i samme periode i fjor.
  • ordrereserven for entreprenørvirksomheten i Sverige er høy med 7.275 millioner i 2016 sammenlignet med 4.464 millioner i samme periode i 2015.
  • eiendomsvirksomheten i Sverige også vokser. I første kvartal hadde Veidekke driftsinntekter på 517 millioner kroner mot 316 millioner i fjor. Resultat før skatt på eiendomsvirksomheten vokste fra 18 millioner i fjor til 47 millioner i år.
    (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke er fornøyd med utviklingen i både Norge, Sverige og Danmark. I vekstområdene i Sverige, Gøteborg, Skåne og Stockholm, er utsiktene for Veidekke gode.


3.000 på visning
Veidekke solgte 1.000 boliger i Sverige i fjor, og ifølge Giske er utsiktene i det svenske boligmarkedet svært gode fremover.
I første kvartal solgte de 229 boliger til svenske boligkjøpere.

– Den tydeligste illustrasjonen på at det går unna der borte fikk vi for et par uker siden. Da kom det nærmere 3.000 mennesker på visning for 82 leiligheter i et prosjekt i Hagastaden like ved Karolinska i Stockholm. Halvparten av dem tegnet seg som interessenter, sier Giske om tilstanden i det svenske boligmarkedet.

Største næringsbygg på 30 år
Veidekke jobber også med det 97.000 kvadratmeter store næringsbygget Pyramiden i Solna utenfor Stockholm. Dette er et av de største næringsbyggene som er ført opp i Skandinavia de siste 30 årene.

Bygget, som skal huse over 4.000 mennesker når det åpner, er 40 prosent ferdigstilt.

Strategisk oppkjøp
Arne Giske legger også til at de nylig kjøpte et selskap som har gitt Veidekke tilgang til to pukk og grustak i Stockholm-området.

– Det gir oss en veldig strategisk posisjon, blant annet fordi det gir oss muligheter til å deponere masser som det er vanskelig å få til ellers. I tillegg har det en viktig logistikkfunksjon for oss i form av å være en lastebilsentral, sier Giske.

  • Byggeindustrien har nylig besøkt flere av Veidekkes storprosjekter i Sverige og samtidig møtt den svenske sjefen Jimmy Bengtsson.
    Veidekkes svenske satsing kan lese mer om i Byggeindustrien nummer åtte som er ute 20. mai.

Margin svekket av leverandørkonkurs

Men til tross for lyse utsikter og en stor ordrereserve i Sverige, har det likevel vært noen skjær i den svenske sjøen.

Resultatmarginen på entreprenørsiden var på beskjedne 0,1 prosent i første kvartal.

– Vi har opplevd en leverandørkonkurs i Sverige som ødelegger et ellers positivt bilde på entreprenørsiden. Det har påvirket resultatmarginen, forklarer Giske.

– Hvor viktig blir Sverige fremover?

– Det blir veldig viktig for oss. Et selskap som er basert på ett marked alene blir for smalt. Vi definerer oss etter hvert til å være et skandinavisk selskap og vi har også sagt tydelig i strategien vår at vi ikke ønsker å jobbe utenfor Skandinavia, sier Giske.
Ryddige land

Han begrunner det tydelige veivalget med at de skandinaviske landene er blant verdens mest attraktive og mest ryddige landene å drive virksomhet i.

– Objektivt sett er Norge, Sverige og Danmark alle med på en topp ti-liste blant de beste landene å drive business i. Det går på ting som lav grad av korrupsjon, høy tillit mellom leder og ansatt, høy tillit til det politiske systemet og gode statsfinanser. I tillegg er språk og kultur, i tillegg til flere andre argumenter, et viktig element å ta med seg i en slik vurdering, sier Giske.

Omsatte for 5,9 milliarder i konsernet

Veidekkes totale omsetning i første kvartal 2016 ble 5,9 milliarder kroner, en oppgang på 900 millioner kroner fra første kvartal 2015. Resultat før skatt ble -15 millioner kroner, en forbedring på 27 millioner kroner fra året før.

Ordreinngangen i kvartalet var for Veidekke-konsernet totalt på nær 8 milliarder kroner, noe som gir en samlet ordrereserve på 27 milliarder kroner (18). Dette er en oppgang på 50 % de siste 12 måneder. Resultatet pr. aksje (IFRS) ble kr -0,7 (-0,1).

Det er vinterhalvåret og lavsesong innen asfalt gir som normalt svake tall for industrivirksomheten i årets første kvartal. I tillegg var resultatutviklingen innen veivedlikehold svak.

- Det er de neste kvartalene som er viktige for inntjeningen vår, sier Arne Giske.