Illustrasjon: Mir/Snøhetta/Statsbygg

Kunst- og Designhøgskolen er Norges største Lean-prosjekt

Det nye praktbygget til Kunst- og Designhøgskolen i Bergen er det største norske byggeprosjektet som blir gjennomført etter Lean-prinsippet.

Den Snøhetta-tegnede skolen er et prestisjeprosjekt for Bergen, og et pilotprosjekt innen Lean både hos Statsbygg og Rambøll, som er rådgivende ingeniør for bygget. Bruk av Lean var et krav for å vinne oppdraget, etter initiativ fra Statsbyggs prosjektsjef.

Skal sørge for flyt
Lean-prosessen legger stor vekt på god planlegging og kommunikasjon mellom de ulike aktørene.

- Vi har brukt mye tid på å detaljplanlegge i forkant for at byggefasen skal gå så raskt som mulig, forklarer Helge Gevelt, fra Rambøll.

- Man deler opp byggingen i kontrollområder, som skal ferdigstilles hver uke. Hvert fag, som ventilasjon, elektro og malere, har en uke på seg til å ferdigstille ett kontrollområde. Mye tid har gått med til å finne den beste inndelingen av disse områdene, og sette de ulike fagene og arbeidsoppgavene inn i riktig rekkefølge, utdyper han. - Hvert fag representeres med en vogn og når toget settes i gang skal det rulle avgårde uten hindringer, og da må alle sørge for at ting flyter som de skal.

Risikosport

Lean har vært brukt i industrien i en årrekke, men i byggebransjen er dette fortsatt relativt nytt. Det gir store muligheter for effektivisering – og en tilsvarende fallhøyde.

- Det er en stor risiko ved å forsøke seg på denne typen innovasjon, og på noe som ikke har vært gjennomført i Norge i denne skalaen tidligere. Det blir spennende å se utover sommeren og høsten i hvilken grad man lykkes, sier Gevelt.

Komplisert prosjekt

Fra Rambøll har rundt 100 personer vært involvert i prosjektet, med en kjernegruppe på 20 – 30 personer. Prosjektet har vist seg å være adskillig mer komplisert enn man så for seg i utgangspunktet.

- Bygget er unikt ved at det har mange spesialrom som stiller særskilte krav til tekniske løsninger. Vi er veldig takknemlige for at vi får være med på dette prosjektet. Det har vært en bratt læringskurve og stor læringseffekt for alle som har deltatt, sier Helge.