Illustrasjon: TAG Arkitekter

Bergen-byråd bryter inn i boligprosjekt

Helt mot slutten av reguleringsprosessen for nye boligblokker i Nyhavn i Bergen har byråd Anna Elisa Trytli blandet seg inn i prosessen med ønske om endringer.

– Dette er jo jobben hennes, men det er kritisk at hun går inn så sent i en sak. Disse ønskene får noen konsekvenser som hun ikke har sett, sier sivilarkitekt og avdelingsleder for TAG Arkitekter i Bergen til Byggeindustrien.

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Blant annet ønsker byråd Anna Elisa Tryti at arkitekten skal bygge den ene av blokkene med en spiss i fronten ut mot sjøen, ikke en firkantet fasade, heter det i artikkelen på bt.no.

«Byrådet ønsker at byen skal utvikles med bygg av høy arkitektonisk og estetisk kvalitet. I gjeldende reguleringsplan ble det vektlagt at bygget som stikker ut i sjøen, vil bidra til å fremheve den planlagte hopen med å avslutte med en spiss. I forslag til reguleringsplan er grepet endret, og spissen rettet ut til en kvadratisk form (...). Byrådet anfører at spissen bidrar til spennende arkitektur og ønsker denne gjeninnført», skrev byråd Anna Elisa Tryti i sin innstilling som ble banket igjennom i byrådsmøtet 12. april.

Jesper Jorde mener det er uholdbart at byrådet legger inn slike føringer helt på slutten i en lang prosess med reguleringsplan.

– Vi har hatt et langt løp med planavdelingen, der vi har lyttet til innspill og merknader. Så har vi blitt enige med dem om hvordan det skal være, og har opplevd dem som profesjonelle, sier han til Bergens Tidende.

Jorde påpeker at reguleringsplanen ikke avgjør i detalj hvordan byggene blir seende ut, men at føringer på størrelse og geometri vil ha store konsekvenser for både antall leiligheter i prosjektet og for solforholdene.