Enorme innsparingsmuligheter i offentlige bygg

Det offentlige Norge rår over millioner av kvadratmeter bygningsmasse. Dessverre er det ikke alle byggene som er i så bra stand som de burde være. Vedlikeholdsetterslepet er enormt, men det finnes også tiltak som kan gjøres som ikke koster all verden, men som likevel vil ha stor effekt - både økonomisk og miljømessig.

En gjennomgang selskapet Analyse & Strategi har gjort rundt en innovativ anskaffelse i regi av Bergen og Oslo kommuner hvor Caverion AS og Systemair AS vant en innovasjonskonkurranse, viser at nye løsninger kan ha stor effekt.

Bare ved å installere nye klimaanlegg på en ny måte viser det seg at norske kommuner kan spare mellom 21-26 milliarder kroner på oppgradering av ventilasjonsanlegg i skolebygg de neste ti årene.

Det er selvsagt enorme summer vi her snakker om, og det kan nesten virke unaturlig høyt. Men beregninger som er gjort, viser at dette skal stemme. En slik måte å gjennomføre arbeidet på, ved at elvene slipper å flytte ut under rehabiliteringsarbeidet, er selvsagt er en fordel for både elever, økonomien og miljøet. Løsningen går ut på at man installerer et nytt klimaanlegg rom for rom – mens skolen er i full drift.

Nettopp slike nyvinninger som gjør rehabiliteringsprosjekter billigere og mer effektive, vil kunne vise seg å få enorm verdi for tiden fremover. Det er nesten et utømmelig behov for å gjøre mange av landets offentlige bygg bedre, og om man kan vise til nye effektive konsepter, vil man kunne rekke over flere prosjekter med samme investeringspott.

Mange av landets kommuner har begrensede midler for å lukke det store vedlikeholdsetterslepet på de offentlige byggene, men det er viktig at man ikke slipper fokus på denne problemstillingen. Det er tross alt barn og eldre som i stor grad påvirkes av mange nedslitte bygg rundt om i landet, og de fortjener opplagt et bedre tilbud enn hva man kan gi en rekke steder.

Myndighetene burde selvsagt i enda større grad gripe muligheten som nå finnes i enkelte områder. Spesielt på deler av Vestlandet er temperaturen i byggmarkedet lavere enn på lenge, og det er dermed fullt mulig å gjennomføre både utbedringer og utbygging av nye bygg til en rimeligere penge. Her må selvsagt også regjeringen på banen for å skyte inn ekstra midler til denne typen oppgaver. Onsdag presenteres innholdet i revidert nasjonalbudsjett, og vi håper potten til utbedring av offentlige nybygg, spesielt tiltenkt Vestlandet, blir prioritert. Det vil kunne både redusere virkningen av oljenedgangen og gi mange nye arbeidsplasser og sårt tiltrengte utbedringer av offentlige bygg. Dette er tiltak som kan gjennomføres raskt. Både rehabiliteringsoppgaver og mindre nybygg kan igangsettes nærmest umiddelbart om midlene kommer på bordet. Konseptet som Caverion og Systemair har utviklet viser nettopp hvor stor effekt relativt små investeringer kan gi.