Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Partier vil ha omfattende høring om delstatlige selskaper

SV, KrF, MDG og Venstre vil ha en omfattende høring i Stortingets kontrollkomité om selskaper der staten har eierinteresser. Målet er å unngå fremtidige koblinger til korrupsjon og ukultur.

Partiene har sett seg lei på at store, norske selskaper der staten er deleier havner i alvorlige saker i land med utbredte korrupsjonsproblemer, skriver Dagbladet.

– Nesten alle disse selskapene har havnet i alvorlige saker. Det vi sitter igjen med nå er at ingen vet noe, og ingen har gjort noe feil. Slik kan vi ikke ha det, sier Bård Vegar Solhjell (SV), som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han er en av dem som tar til orde for en omfattende høring for å gjennomgå både politikk og praksis. De vil se på om statens regelverk følges opp godt nok, om kravene til styrenes praksis er gode nok og om lover og regler bør forbedres.

Sammen med Abid Raja (V), Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Rasmus Hansson (MDG) understreker han at de ikke ønsker å jakte på syndebukker. I stedet vil de ha en gjennomgang av saker som Vimpelcom, Statoil i Angola, DNB på Seychellene og andre, for å se hva man kan lære.

– Her har vi en rekke saker der statseide norske selskaper har havnet i mulige korrupsjonssituasjoner uten at staten som eier har skjønt det, sier Hansson.