Frp-leder og finansminister Siv Jensen legger onsdag fram regjeringens reviderte budsjett for 2016. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NHO ber om «stø kurs» fra regjeringen

NHO-topp Stein Lier-Hansen tar i bruk et gammelt Ap-slagord for å beskrive sine forventninger til regjeringens budsjett.

Onsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt reviderte budsjett for 2016.

– Det viktigste nå er at vi holder stø kurs fremover i den økonomiske politikken, sier Lier-Hansen til NTB.

Han er nå leder i NHO-forbundet Norsk Industri og var i årene 2000-2001 statssekretær for Arbeiderpartiet.

– Det viktigste for oss er at de fører en økonomisk politikk som sørger for at vi holder orden i økonomien, så vi slipper å få rentedifferanser mot utlandet og dermed etter hvert sterkere krone. Det er bunnplanken i industripolitikken, sier Lier-Hansen.

Regjeringens tiltak mot ledighet vil bli fulgt med argusøyne under budsjettpresentasjonen. Situasjonen på arbeidsmarkedet på Sør- og Vestlandet har ikke blitt noe bedre siden i fjor høst, da budsjettet kom.

Flere tiltak

Regjeringens samarbeidsparti KrF har krevd 1,5 milliarder kroner til tiltak mot ledighet, og også hos NHO er forventningene høye.

– Vi trenger alt det som kan bidra til å skape arbeidsplasser og hjelpe omstillingen. Det er jo allerede varslet at det kommer en del på virkemidler, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Regjeringen har allerede varslet 1.000 flere tiltaksplasser, mulighet for lengre permittering og endring av dagpengereglene i kampen mot en ledighet som ifølge SSB har nådd 4,6 prosent.

Lier-Hansen skryter av tiltaket om å øke permitteringstiden fra dagens 30 til 52 uker for å unngå oppsigelser i en vanskelig tid.

Ingen av de to NHO-toppene tror likevel på de helt store grepene i revidert budsjett, men Skogen Lund har ett konkret ønske:

– Vi håper på dette med momsnøytralitet for statlige virksomheter, slik at de private ikke har en konkurranseulempe i forhold til statlige virksomheter. Det har vært lovet lenge, så det håper vi skjer snart.

To hovedspor

Siv Jensen peker på at det budsjettet som presenteres onsdag, først og fremst er en revisjon av statsbudsjettet fra i fjor høst. Hun trekker likevel fram to saker som har dominert budsjettarbeidet i vinter.

– Det ene er at vi står overfor en migrasjonsutfordring som vi må svare på, og som er en av de store driverne i budsjettet for 2016 allerede, sier finansministeren til NTB.

– Det samme gjelder arbeidet med å skape flere arbeidsplasser. Begge deler står sentralt i hele 2016-budsjettet, sier hun.

Regjeringen svarte på den økende ledigheten med en egen tiltakspakke på fire milliarder kroner i statsbudsjettet i fjor høst. Oljefondet gir en betydelig handlefrihet som regjeringen har visst å benytte seg av.

Samtidig har rentekutt fra Norges Bank og lav oljepris svekket kronen, noe som har hjulpet norsk eksportindustri og turistnæring.

Når det gjelder tiltak for å integrere tusener av asylsøkere og flyktninger i Norge, vil detaljene bli presentert i en egen stortingsmelding onsdag.

Mange av tiltakene er allerede kjent, men kostnadene forbundet med asylmottak, bosetting og integrering vil bli klarere når det reviderte budsjettet foreligger.