Arbeidstilsynet: - Ulovlige skift på Ryfast-utbygging

12 timers nattevakter, ulovlig mye overtid og manglende overtidsbetaling ble avdekket da Arbeidstilsynet hadde tilsyn på Ryfast.

– Vi har avdekket at virksomheten ikke har en lovlig arbeidstidsordning per i dag. Videre at det arbeides ulovlig nattarbeid, heter det i en rapport fra Arbeidstilsynet som Stavanger Aftenblad har fått tak i.

Den aktuelle rapporten er fra tilsyn hos arbeidsfelleskapet bestående av sveitsiske Marti, slovenske Tucon og islandske IAV.

Arbeidstilsynet mener prosjektet er planlagt gjennomført med fast bruk av belastende og ulovlig nattarbeid, og skriver i tillegg at arbeidsgiver ikke har kontroll med at de ansattes arbeidstid er innenfor lovens grenser, heter det i artikkelen i Stavanger Aftenblad.

– Historikken i saken viser at virksomheten ikke har tilstrekkelig evne eller vilje til å sørge for at de ansattes arbeidstid er innenfor gjeldende regelverk. Det er avdekket brudd på arbeidsbestemmelsene fra høsten 2014 og frem til siste tilsyn i januar 2016, skriver Arbeidstilsynet.

Gisli T. Gudjonsson bestrider på vegne av arbeidsfelleskapet Marti IAV Solbakk og Tucon innholdet i Arbeidistilsynets rapport overfor Aftenbladet.

Prosjektleder Gunnar Eiterjord på Ryfast/Eiganestunnelen uttaler overfor Stavanger Aftenblad at han stiller seg undrende til at Arbeidstilsynet mener nattarbeidet bør opphøre.

– I Ryfylketunnelen har vi to entreprenører. Den ene er denne, den andre er norske AF-Gruppen, som har en helt annen mulighet til å få godkjent sine arbeidstidsordninger, inkludert nattarbeid. Nattarbeid her er godkjent av fagforeningen Norsk Arbeidsmandsforbund. Nattarbeid har vært helt vanlig på denne typen prosjektarbeid for at driften skal være rasjonell, sier Eiterjord.

– Det er riktig at store fagforeninger kan inngå egne tariffavtaler om arbeidstid, men kravet til forsvarlighet kan uansett ikke fravikes, slår tilsynsleder Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet fast.

Selskapene har, ifølge artikkelen, fått varsler om pålegg, men det skal ikke være fattet noen endelige vedtak i sakene.