Illustrasjon: CURA

Anbefaler Vestre Viken-sykehus på Brakerøya

Administrerende direktør i Vestre Viken HF anbefaler nytt sykehus på Brakerøya i Drammen.

Det skriver helseforetaket i enpressemeldingpå sine nettsider.

I vurderingen av alternativene har administrerende direktør lagt særlig vekt på følgende tre forhold:

  1. På alternativ Bragernes er det knyttet usikkerhet til grunnforhold og mulighet for oppfyllelse av lovkrav i henhold til TEK10 vedrørende jordskjelvsikring. Videre er det usikkerheter rundt fundamentering og sikring av dagens høyblokk, inngrep i bærende konstruksjoner over terreng, branntekniske vurderinger og fundamentering og kjellerkonstruksjoner for ny somatikk, som vil kreve ytterligere utredning.
  2. Byggeprosessen på Bragernes medfører en betydelig merbelastning for pasienter, pårørende og medarbeidere.
  3. Brakerøya fremstår som et mer moderne sykehusbygg, lokalisert med attraktiv beliggenhet med gode kollektive løsninger for hele Vestre Vikens opptaksområde.

På Brakerøya i Drammen skal Vestre Viken sykehus etter planen bygges. Foto: Nils I Maudal

Et nytt sykehus på Brakerøya vil, ifølge meldingen fra Vestre Viken HF, koste 8,8 milliarder kroner. Det er vel 800 millioner kroner dyrere enn Bragernes-alternativet. Den forutsatte rammen for utbyggingen er på 8 milliarder kroner i 2014-kroner. 

I forslaget til vedtak i styret forutsettes det at utbyggingen ikke skal gå på bekostning av vedlikehold av Vestre Vikens øvrige bygg og virksomheter.

– Vestre Viken skal prioritere vedlikeholdsinvesteringer på Bærum, Ringerike og Kongsberg sykehus slik at disse kan utnyttes fullt ut også i fremtiden. Utviklingsprosjekter som krever nybygg forutsettes derimot å utsettes slik at Vestre Vikens og Helse Sør-Østs økonomiske bæreevne er ivaretatt, uttaler administrerende direktør Nils Fr. Wisløff i pressemeldingen.

Det nye sykehusbygget skal etter planen tas i bruk våren 2024.

– Styret i Vestre Viken skal behandle konseptfasen for nytt sykehus i sitt førstkommende møte, mandag 9. mai. Etter at styret i Vestre Viken har fattet vedtak i saken, oversendes den til Helse Sør-Øst. Deretter havner den på bordet hos sentrale myndigheter for endelig beslutning, sier direktør for kommunikasjon, strategi og samfunnskontakt, Finn Egil Holm i pressemeldingen fra helseforetaket.