For å unngå at broddmaur lager kolonier i hagen, er hagearbeid en effektiv metode - eksempelvis å klippe gresset ofte.

Unngå stikkende maur i plenen

De fleste maur er helt ufarlige, men eitermaur kan være ubehagelige å ha i gressplenen. Slik blir du kvitt dem.

Eitermaur, også kalt broddmaur, trives spesielt godt der det er litt gjengrodd og hvor plenen blir lite brukt, gjerne i hager med langt gress. For å unngå at de lager kolonier i hagen, er det én metode rådgiver Torstein Kvamme i Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO, spesielt anbefaler.

– Hagearbeid. Broddmaur liker ikke kortklippet gress og mye bruk av hagen. Sørger du for at hagen stelles og gresset klippes ofte, kan du få mindre eitermaur i hagen, sier han.

Les også: Slik får du flott plen

Eitermaur er de eneste maurene i Norge som har stikkbrodd. Den bruker de når de blir irritert.

EITERMAUR: Et stikk fra denne broddmauren er smertefullt. Unngå å få den i plenen. (Foto: Bayer Garden)

– Stikket kan gjøre ganske vondt, og det svir lenge etter at brodden er trukket ut. Som regel blir det litt rødt etterpå, og noen få får en allergisk reaksjon, sier Kvamme.

I slekt med veps
Maur er nær beslektet med veps, som stikkveps og dolkveps. Man regner med at det finnes 15 000 maurarter i verden, og 65 av dem er funnet i Norge.

Det er ikke bare eitermaur som våkner til liv i vårsola. Også sukkermaur, skogsmaur og stokkmaur blir aktive.

– Tidlig om våren er det fortsatt for kaldt ute for at sukkermauren kan finne føde i naturen. Derfor trekker den innendørs på jakt etter matsmuler og sukker. Mange opplever maurstier inne i huset, sier produktsjef Jonas Hemmingsson i Bayer Garden.

I de fleste tilfeller er maurinvasjonen kortvarig.

– Så snart det blir varmere i været, trekker sukkermauren ut i naturen for å finne mat, og problemet forsvinner for denne gang. Men i enkelte hus kan det bli så mange maur innendørs at beboerne ønsker å gjøre noe for å bli kvitt småkrypene, sier Hemmingsson.

Åtestasjoner med maurmiddel er som regel effektivt mot sukkermaur.

– Boksene inneholder sirup og et giftig maurmiddel. Arbeiderne trekker åtet med seg til inn i tuen, og maursamfunnet dør ut, sier han.

Åteboksene bør plasseres der det er mest maur. De bør ikke stå direkte i sollys eller på varme gulv, da tørker de fort ut. Boksene kan gjerne stå ute i en uke eller to, så flest mulig maur rekker innom boksen.

– Det fine med åtebokser er at de er sikre for barn og husdyr. Ellers finnes det en rekke midler mot maur både til innendørs og utendørs bruk, sier Hemmingsson.

Hold det rent
For å slippe at huset blir et stort koldtbord for sultne maur, vil det også hjelpe med godt renhold.

– Sørg for å holde alle overflater rene, og ikke la rester etter mat og sukker stå ute for lenge. Da blir det mindre fristende for mauren å komme på besøk, sier Hemmingsson.

Det kan også hjelpe å spraye rundt huset med en maurspray for å holde mauren borte, men ikke alle maurarter lar seg skremme av litt spray. Spray bør brukes som behandling av et problem, ikke preventivt.

På noen befaringer har Hemmingsson opplevd at folk har lagt ut store mengder maurpulver både inne i huset og utenfor. Det er lite hensiktsmessig, mener han.

Tre råd for å bli kvitt maur

- Tørk bort og fjern matsøl og drikke så fort som mulig.

- Klipp gresset i hagen kort, og stell- og bruk hagen mye.

- Har mauren kommet inn i huset kan du anvende bekjempningsmiddel som spray eller åte. Det mest effektive er å fjerne kolonier og tue.

– Store mengder maurpulver er ingen effektiv måte å bli kvitt maur på. Det er heller ikke bra å leve i et hus med maurpulver i luften. Vi anbefaler å bruke spray som fordamper, eller åtebokser. Men husk at man bør være varsom med bruk av spray, særlig innendørs hvis det er barn i nærheten, eller hvis man lager mat i samme rom, sier Jonas Hemminsson i Bayer Garden.

Bortsett fra stokkmaur som kan gnage i treverket, gjør de fleste maur liten skade.

– Vi må huske at maur, som andre småkryp, er en naturlig del av naturen. Det hadde vært ille om de ikke var der. Men i store mengder opplever mange dem som plagsomme, sier Torstein Kvamme i NIBIO.