Aktiviteten i byggenæringen øker

Enkelte hadde kanskje forventet en utflating av aktiviteten i byggenæringen på grunn av nedgangen innen olje og gass, men slik er det absolutt ikke. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en relativt kraftig vekst for bygg og anlegg den senere tiden.

Sesongjusterte tall fra SSB viser for første kvartal 2016 en økning i bygge- og anleggsaktiviteten på 2,6 prosent. Ser man på økningen fra første kvartal i fjor, er økningen på 5,7 prosent. Da skal man huske på at denne økningen kommer fra et allerede høyt nivå i næringen, og det at økningen forsetter, er selvsagt godt nytt for alle som arbeider innenfor den vide byggenæringen.

Tallene fra SSB viser som forventet at det er anleggsmarkedet som har den prosentvis sterkeste veksten. Anleggsnæringen vokste med tre prosent i første kvartal 2016. På samme tid vokste byggeaktiviteten med 2,3 prosent. Sen man på anleggsveksten det siste året, har den vært på hele 8,7 prosent, mens den for bygg var på 4,6 prosent. Disse tallene skal også være virkedagskorrigert, det betyr at påskedagene ikke får noen innvirkning på sammenligningen.

Det betyr at det fortsatt utvikles og bygges mange prosjekter rundt om i landet - og det er i utgangspunktet lite som tyder på at denne veksten skal stoppe opp. Det tyder i alle fall nå ikke på noen måte å være noen sterk oljebrems i næringen, og med signalene som nå er ute i markedet, kan veksten faktisk bli enda sterkere i tiden fremover. Innen anlegg vil markedet uansett øke, dette markedet er som kjent i all hovedsak markedsuavhengig ettersom staten er største innkjøper. Innen bygg er det også grunn til å være optimistisk.

Det vil selvsagt være noen regionale forskjeller, og disse er sterkere enn før. Det betyr at det er enkelte som har utfordringer på deler av Vestlandet men det meldes også om at flere av de større aktørene her gjør det bra og har god aktivitet. Det kan derfor godt være flere av disse har en opptur i vente samtidig som næringen nå går inn i sin absolutte høysesong.