Illustrasjonsfoto

Arrangerer høringsmøte om NS 3516 Utførelse av trekonstruksjoner

Standard Norge inviterer til frokostmøte 26. mai der de tar opp forslaget til en revidert standard for trekonstruksjoner, NS 3516 som nå er på høring. Det vil også blir informert om Eurokoder og NS 3420 i relasjon til trekonstruksjoner.

Et forslag til en ny Norsk Standard for utførelse av trekonstruksjoner er nå ute på høring. Fram til nå har det ikke vært en egen standard for utførelse av trekonstruksjoner tilsvarende det som finnes for betong‑, stål- og aluminiumskonstruksjoner. NS 3516 vil sikre felles spilleregler og stille krav til produkter og prosesser. Standarden gir felles utførelsesgrunnlag for partene i byggesaker, noe som er viktig for kommunikasjonen og påvisning av tilstrekkelig konstruksjonssikkerhet (kontroll) i henhold til plan- og bygningsloven og prosjekteringsstandardene.

- Utførelsesstandarden har som mål å sikre at antakelser i prosjekteringen blir overført til utførende og redusere behovet for detaljerte beskrivelser som kan være en kilde til byggefeil og redusert byggekvalitet. Den vil også være et hjelpemiddel for en bestiller som skal angi tekniske krav til utførelsen av byggeprosjekter, heter det i en melding fra Standard Norge. Standarden stiller krav knyttet til kvalitetsstyring og kompetanse hos personell. Den vil også være en viktig kilde ved etablering av arbeidsrutiner og ved utarbeiding av veiledningsmateriell for bruk i alle utførelsesnivåer.

På frokostmøtet vil det i tillegg til informasjon om NS 3516 og bli informert om den pågående europeiske revisjonen av prosjekteringsstandardene for trekonstruksjoner NS-EN 1995 Eurokode 5 – Prosjektering av trekonstruksjoner. Alle de eksisterende Eurokode-delene revideres nå, og det utarbeides Eurokode-deler for nye områder.

Det blir også en kort orientering om beskrivelser av trekonstruksjoner etter NS 3420. NS 3420 påvirkes av utviklingen i både nasjonale og internasjonale standarder. Hva er nytt i siste utgave av del Q Tømrerarbeider? Hvilke konsekvenser kan utførelsesstandarden få for beskrivelser?

Møtet finner sted hos Standard Norge torsdag 26. mai, kl. 0830.