Sedumtaket, som er kilden til konflikten mellom Grasrota, Bergknapp og Gjensidige, ble lagt på IKEA Åsane sensommeren og høsten 2011. Foto: Ole Harald Dale

Grønne tak-produsent saksøker forsikringsselskap for millioner etter plantedød

Det grønne taket på IKEA Åsane i Bergen døde kort tid etter at det var lagt. Nå går leverandøren til søksmål mot sitt eget forsikringsselskap.

Grasrota AS, som er den største eieren av sedumleverandøren Bergknapp AS, mener forsikringsselskapet Gjensidige har solgt dem en verdiløs forsikring.

De har nå saksøkt selskapet. Saken skal opp i Jæren tingrett den 12. mai i år.

- Det bes om at retten tar stilling til beløp, men det blir på flere millioner, sier Bengt M. Tovslid i Bergknapp AS til Byggeindustrien.

Skylder på ekstraordinært vær
Stridens kjerne er det grønne taket som det Grasrota-selskapet Bergknapp la på IKEA Åsane sensommeren og høsten 2011.

Taket ble lagt i løpet av en treukersperiode, men i løpet av vinteren mener takprodusenten at en rekke ekstraordinære værhendelser førte til at plantene døde bare et halvt år senere.

Bengt Tovslid i det Grasrota-eide selskapet Bergnkapp AS. Foto: Privat

– Vi engasjerte inn to eksperter fra Sverige og Danmark og ba dem finne årsaken til at taket døde. Rapporten de utarbeidet peker på at det regnet 2.100 millimeter i Bergen fra september og til og med mars. Disse ekstreme mengdene førte til at taket ble svekket, hevder Tovslid.

– I tillegg var det i februar noen veldig varme dager dette året, samt at påsken i april hadde flere netter der temperaturen falt ned mot ti minus grader. Det gjorde plantene, som allerede var blitt svekket av regn og temperatursvigninger, døde, mener Tovslid.

Langt over normalen

– Men det er vel ingen overraskelse for noen at det regner mye i Bergen?

– Nei, men de mengdene som kom denne vinteren ligger 35 prosent høyere enn normalen. Regnet var ekstraordinært, det samme var kombinasjon med de uvanlige temperatursvingingene mellom varme og kulde, sier Tovslid.

– Rapporten dere legger til grunn i saken, er bestilt av dere?

– Ja, men vi har brukt eksperter fra utlandet - til og med fra konkurrerende selskap i Sverige - for å få en balansert rapport, sier han.

– Så hvorfor rettssak mot forsikringsselskapet?

– Vi hadde levert taket på spek, og selv om vi mener i utgangspunktet ikke er vår feil at taket døde, så valgte vi å rydde opp først, legge nytt tak, for så å kreve etterpå. Men når vi meldte saken inn til forsikringsselskapet vårt, så ble den blankt avslått. De sier forsikringen vår dekker opp hendelser som skjer plutselig, og at prosjektforsikringen dermed ikke dekker at plantene døde, sier Tovslid.

– Kan ikke dø plutselig

Det mener takleverandøren er feil.

– En plante kan aldri dø plutselig. Den dør over tid dersom de ytre påkjenningene blir for voldsomme, og de ytre påkjenningene i dette tilfellet var ekstraordinære. Hvis Gjensidiges forsikring ikke dekker en plante som dør, da mener vi de har de solgt oss en forsikring vi ikke har bruk for. Den har vært helt verdiløs, og det er dette vi saksøker selskapet for, sier Tovslid.

Venter med kommentar

Informasjonssjef Arne Voll og Gjensidige vil vente med å kommentere saken frem til den ha vært i retten. Foto: Gjensidige.no

Gjensidige ønsker på nåværende tidspunkt ikke å kommentere forsikringskonflikten med Grasrota og Bergknapp.

– Etter å ha sett litt på saken har vi besluttet at det ikke er riktig å kommentere saken før den har vært oppe i retten, skriver informasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll i en e-post til Byggeindustrien.