Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Nytt verktøy for bedre ryddighet og sikkerhet

Charter for en skadefri bygg- og anleggsnæring har en nullvisjon for alvorlige skader, og har bidratt til bred oppmerksomhet og sterkere fokus på HMS i næringskjeden. Nå er konkrete verktøy tilgjengelig på EBAs nettsider.

Som ledd i nå målet om null alvorlige skader, skal de utførende bidra med å heve ryddighets- og sikkerhetstilstanden i prosjektene samt å sikre at verneutstyr er tilgjengelig og i bruk. En ryddigere og sikrere bygge- og anleggsplass bidrar til ansvarlig bygging.

- Vi har utarbeidet et veikart med verktøykasse, som vi tror kan være til hjelp og inspirasjon til hvordan økt ryddighet- og sikkerhetstilstand kan settes på agendaen og innarbeides i den enkelte bedrift. Ved at hele det utførende leddet i hvertfall har ett felles fokus i sitt HMS-arbeid, tror og håper vi at vi kan få tallet på ulykker ned, heter det i en melding fra Entreprenørforeningen- Bygg og Anlegg (EBA).

De mener det viktigste arbeidet er å skape vilje til måloppnåelse og endring, og for å lykkes er prosessen fra oversikt over nå-situasjon til implementering av verktøy og gode rutiner det aller viktigste. 

- Verktøykassen er et "veikart" som består av åtte ulike steg, og bak hvert steg har EBA laget forslag til arbeidsmetodikk og maler.

Hvordan arbeidet skal foregå må tilpasses den enkelte virksomhet, men gjennom dette verktøyet får man tips og råd til hvordan man kan gå frem.

Hele verktøykassen med tilhørende dokumenter finner man her. På denne siden finner du også en beskrivelse av hvordan du laster ned og lagrer filene hos deg.