Statsminister Erna Solberg (H) er ikke fornøyd med tallmaterialet Jonas Gahr Støre (Ap) bruker. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Solberg anklager Støre for å blåse opp arbeidsledigheten

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Ap-leder Jonas Gahr Støre overdriver arbeidsledigheten ved å bruke misvisende tall.

I Stortingets spørretime onsdag viste Støre til tall fra Statistisk sentralbyrå om at 135.000 personer er arbeidsledige, noe som får Solberg til å reagere i et intervju med Dagbladet.

– Ap har høy retorikk. Det er ganske påtakelig at de velger å bruke tall som ingen faginstanser bruker. Sesongjustert AKU-ledighet er på 130.000 ledige, det vil si 4,6 prosent. Det er samme ledighet som i november i fjor, sier Solberg, som har fått mye kritikk fra Arbeiderpartiet for ikke å gjøre nok for å få ned arbeidsledigheten.

Hun understreker at tallet på 135.000 finnes i råmaterialet, men at det ikke er sesongjustert.

– Så Ap velger å gjøre tallet større for at det skal passe til retorikken om at ledigheten øker. Den registrerte ledigheten er på 3,1 prosent, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at han forstørrer ledighetstallene.

– Dette er en ren avsporing. Jeg har ikke brukt noe prosenttall. Ifølge SSB er tallet antatt ledige nå 135 000 personer. Det er det høyeste tallet de har notert noen gang. Så kan vi godt gå inn i en diskusjon om desimaler, men spørsmålet mitt i spørretimen handlet ikke om det, men om de unge, sier Støre til avisen.