Sørbråten-naboer varslet staten om stevning

Berørte naboer til det vedtatte minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten i Hole kommune i Buskerud varsler søksmål mot staten dersom ikke kunstverket stanses.

I et brev til staten ved kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) skriver advokat Harald Stabell at de berørte naboene til det planlagte 22. juli-minnesmerket «Memory Wound» vil saksøke staten om ikke planene oppgis.

– Jeg varsler med dette om at hvis Den norske stat tross dette varsel ikke oppgir sine planer om å gjennomføre tiltaket, vil min klienter reise fastsettelsessøksmål etter granneloven paragraf 10 for å stanse utbyggingen, skriver advokaten i et brev datert 3. mai.

I begrunnelsen skriver Stabell at minnesmerket vil påføre naboene helseplager og forsinket rekonvalesens. Naboene som deltok i redningsarbeidene etter terroraksjonen på Utøya fredag 22. juli 2011, ble påført traumatisk stress, og byggingen av minnesmerket vil komme i konflikt med rehabiliteringen av klienten.

– For egen del mener jeg det er dekning for å si at Utstranda er Norges mest traumatiserte boligområde, og det er akkurat i dette boligområdet regjeringen nå velger å oppføre minnesmerket, avslutter Stabell varslet om stevning med.