Hvor er arkitektene når avfallsløsningene skal planlegges?

Økt bruk av moderne avfallsinnsamling i urbane områder vil bidra til reduserte utslipp til jord, luft og vann. Ikke minst vil det minimere problemer med forsøpling, brann- og trafikkfaren og gi redusert støy. 

Kristine von Hanno

Næringspolitisk rådgiver KS Bedrift

Stor befolkningsvekst de neste årene gjør det nødvendig å utvikle smartere byer og tettsteder. Eksempler er digitale løsninger og fjernovervåking som kan benyttes til smartere transportløsninger og avfallshåndtering i bysentra.

Hvordan utvikle en fremtidsby?
Statistisk Sentralbyrå anslår at nærmere 90 % av befolkningsveksten vil skje i tilknytning til byene. Det haster med å iverksette tiltak som bidrar til et grønnere samfunn. På den annen side kan det være utfordrende å ha ambisiøse miljømål innenfor kommunale budsjetter.

Mange kommuner har satt miljøtiltak høyt på agendaen. Vi ser nå en satsing på mer klimanøytral kollektivtrafikk, rushtidsavgift, landstrøm på havnene og ikke minst etableringene av mer moderne avfallsinnsamling. Alle disse tiltakene bidrar til det grønne skiftet i mange byer og tettsteder i hele landet.


Moderne avfallsinnsamling gir stor miljøgevinst

Den raske befolkningsveksten som er ventet de neste årene, vil gjøre det enda mer prekært å tenke nytt og smartere, også når det gjelder avfallsinnsamlingen. Økt fortetting vil føre til mer avfall i byene.

Avfallssug utgjør et underjordisk, rørbasert innsamlingssystem for avfall som kan bidra til å løse mange av utfordringene i bykjerner og fortettingsområder. Det er et høyteknologisk system som vil gi renere luft, mer effektiv arealutnyttelse, mindre trafikkstøy, færre skadedyr og bedre brannsikring. Dette er et godt eksempel på helhetlig samfunnsutvikling.


Arkitekter og byplanleggere må komme på banen
Kommuner har i dag ingen juridiske virkemidler for å sikre prosjektering av helhetlige løsninger tidlig i byggeprosesser, eller ved oppgradering av eksisterende områder. Det er derfor svært viktig at også arkitekter og samfunnsplanleggere bidrar til at Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050.

KS Bedrift etterlyser blant annet moderne avfallsløsninger i arkitektenes og byplanleggernes plantegninger. Man kan ikke lenger belage oss på gårsdagens løsninger med arealkrevende dunker utenfor dørene. Vi mener derfor at avfallsløsninger må tidligere inn i planprosessene for å unngå fordyrende og lite gjennomtenkte løsninger.

Dersom kommunene får større forutsigbarhet i planlegging og prosjektering, vil det også bidra til mer helhetlig og grønnere samfunnsutvikling som på lengre sikt vil gi økt samfunnsøkonomisk gevinst.

Bank- og forsikringsbransjen har også sett utfordringene og fremhever de samfunnsøkonomiske fordelene med mer moderne løsninger for avfallsinnsamling.

Smarte løsninger og erfaringer må deles. Bevisstgjøring og dialog på tvers er viktig for innføring av nye metoder eller teknologi. Byplanleggerne må på banen!