Rekefjord i Sokndal i Rogaland. Foto: Google Maps

Kan få avfallsdeponi i Sokndal

Selv om Miljødirektoratet anbefaler Norcems gruver i Brevik i Porsgrunn, blir også Rekefjord i Sokndal betegnet som et godt egnet sted for et nytt deponi for farlig avfall.

Det skriverNRK Telemarki en artikkel på sine nettsider.

– Et åpent deponi uten bebyggelse tett innpå, gjør at Rekefjord vil ha mye mindre risiko knyttet til dannelse av gass, sier Tore Voster i Waste West.

Svakhetene sammenlignet med et deponi i Norcems gruver i Brevik i Porsgrunn er, ifølge artikkelen, at det mulige Rekefjord-deponiet er mindre, og at det ligger lenger unna det farlige avfallet. Voster tror imidlertid ikke at avstand blir et viktig argument når avgjørelsen om lokasjon skal tas.

– Jeg tror det er viktigere at det er en liten befolkning som blir berørt av et deponi i Rekefjord, sier han.

Men også i Sokndal har det vært motstand i befolkningen mot et deponi. Like store protester har det derimot ikke vært i Kvinesdal, der selskapet Lervika Miljø ønsker å etablere et nasjonalt deponi.

Ludvig Hunsbedt mener sjansene er gode etter å ha lest rapporten fra Miljødirektoratet.

– Vi arbeider uavhengig med planene om et deponi som kan ta imot forurenset avfall, men om det blir et nasjonalt deponi på sikt må departementet avgjøre, sier Hunsbedt.

Fordi avfallsdeponiet utenfor Langøya i Vestfold er i ferd med å fylles opp, har Miljødirektoratet vurdert disse stedene for et nytt nasjonal deponi:

  • Dalen gruver, Brevik, Porsgrunn
  • Dagbrudd, Rekefjord, Sokndal
  • Planlagt fjellhall, Lervika, Kvinesdal
  • Planlagt fjellhall, Raudsand, Nesset