Viktig informasjonsarbeid

En av de verste sprengningsulykkene i moderne tid i norsk byggenæring skjedde på Geilo 3. september 2014. Her omkom tre personer under bygging av en jernbaneundergang.

Ulykken skjedde ved Trøo på riksvei 7 ved Geilo i Hol kommune, og gikk hardt inn på hele byggenæringen. En slik ulykke hører heldigvis til sjeldenhetene, men når slike hendelser likevel oppstår, er det meget viktig både å finne de bakenforliggende årsakene til at ulykken inntraff, og ikke minst sørge for at noe lignende ikke skjer igjen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) peker i en artikkel på dsb.no på at de tekniske undersøkelsene i saken tyder på at sprengstoff i spylehullet på en borstang var årsaken til sprengningsulykken på Geilo. Hvordan dette kunne skje og ikke minst hvordan man kan hindre at dette skjer på ny, blir nå tema på en større samling DSB skal arrangere 10. mai, i sine egne lokaler i Tønsberg. Her vil de komme nærmere inn på myndighetens erfaringer i saken, de vil komme nærmere inn på antatt hendelsesforløp og de ønsker ikke minst å komme inn på en dialog med bransjen.

Vi håper så mange som mulig av aktørene i næringen har mulighet til å stille på denne samlingen. Dette er den absolutt beste måten å hindre fremtidige ulykker, og denne informasjonen bør selvsagt spres til flest mulig.

Det sprenges hvert år veldig mange salver rundt om i landet. Stort sett går dette veldig bra, og mange dyktige personer sikrer at dette foregår på rett måte. Det er likevel ikke til å komme fra at sprengningsarbeid innebærer et visst element av risiko, og da er det også viktig at man reduserer denne risikoen i størst mulig grad. Erfaringsoverføringer rundt uønskede hendelser og ulykker blir dermed et viktig element i dette arbeidet. Vi håper vi for all del ikke opplever en tilsvarende ulykke igjen.