Den vestre av de to Langangen bruene rehabiliteres i år. Først skal det arbeides helt inn mot fjellet. Etter sommerferien starter rehabiliteringen av rekkverket. Foto: Tor Arvid A. Gundersen.

Starter omfattende bruarbeid i Porsgrunn

Vegvesenet starter nå arbeidet på Langangen-bruene på E18 i Porsgrunn.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding mandag.

I løpet av hvert av de 37 årene som er gått siden bruene ble åpnet for trafikk, har overgang mellom bru og land blitt forskjøvet sideveis rundt en millimeter årlig, skriver Vegvesenet.

Det er, ifølge meldingen, kun den vestre Langangen-brua som det blir gjort arbeid på i år, med renovering av den østre brua i 2017. Arbeidet starter inne ved landkaret på siden nærmest Porsgrunn.

– Måten vi gjør dette på, er å støpe et nytt fundament ved siden av det som er, og så jekke brua på plass igjen, forklarer byggeleder Terje Bergan i Statens vegvesen.

Årsaken til forskyvningen er at den siden av brua som vender mot fjorden, har blitt varmet mer opp av sola enn innsiden, i kombinasjon med at brua er bygget med sving.

I tillegg skal brufugen, som er overgangen mellom bru og land, på det samme stedet skiftes ut. Dette er en stor fingerfuge som er støpt ned i veibanen. Arbeidet med å fjerne den gamle fugen og legge ned ny, kan gjøres i flere deler, slik at trafikken kan gå med redusert hastighet over bruene mens arbeidet pågår, skriver Vegvesenet.

Den største delen av arbeidet som skal gjøres, er å bytte ut rekkverket på bruene. Planen er å bytte ut rekkverket på den vestre brua etter sommerferien. Den østre brua vil få byttet rekkverket i 2017, heter det i pressemeldingen.

Arbeidet skal avsluttes rundt 22. juni, og tas opp igjen 8. august. Tilsvarende vil det bli med den østre brua neste år, skriver Vegvesenet.