Salene til gamle Astrup-Fearnley museet var tettpakket under VBLs fagtreff. Her følger blikkenslagerne nøye med når metall diskuteres.Det var god stemning da leverandørene Erwin Nielsen i VM ZINC og Erling Lyche i Rheinzink gikk head to head i metalldebatt under fagtreffet.Ungdom fikk oppleve gleden i faget under fagtreffet.

- Det er vårt samfunnsansvar å vedlikeholde faget

Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund, VBL, samlet nær 500 personer til fagtreff. Håndverkerne og leverandørene tok selv ansvar for å vedlikeholde faget, langs hele verdikjeden.

Ane Dyrnes

- Fagene må selv ta grep for å overleve i et marked presset av useriøse aktører. Det samme gjelder leverandørene, som avhenger av fagfolk med kompetanse til å skille gode fra dårlige produkter. Det er vårt samfunnsansvar å vedlikeholde faget og å gjøre vår kompetanse relevant for kundene. Blikkenslagere er en absolutt nødvendighet. Vi holder huset ditt tørt og legger til rette for at lungene dine puster frisk luft, det er essensielt at slikt arbeid har toppkvalitet, forteller daglig leder i Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes landsforbund, VBL, Ane Dyrnes.

Hun påpeker at alle VBLs medlemsbedrifter alltid utfører fagkyndig arbeid, men at arrangementer som fagtreffet skal sørge for bransjen holder seg oppdatert på trender og nyheter. Nær 40 ulike leverandører og produsenter stilte til fagtreffet

- Vi mener dette er måten å danne et felles faglig fundament på tvers av våre medlemsbedrifter og langs verdikjeden. Det er helt klar enighet fra bedriftenes side, når 500 fagfolk har møtt opp. Våre medlemmer vet å investere i bedriftens kompetanse og gir medarbeiderne fri for å dra på fagtreffet, legger Dyrnes til.

Viser fagets sanne ansikt

I tillegg til å spisse kompetansen blant medlemsbedriftene fungerer fagtreffet også som en mulighet til å vise frem fagets sanne ansikt.

- Samlinger som denne er helt nødvendige for å sette faget i fokus, ikke bare internt, men også eksternt. I dag er det mange ufaglærte som utfører arbeid som kun en blikkenslager kan. Her er det ikke bare snakk om useriøse aktører, men også flinke håndverkere som går utenfor sitt kompetanseområde, forteller Jarle Kristiansen, ansvarlig for tak og blikk i Olaf Johansens Eftf. og del av VBL-utvalget.

Han mener at det å samle de seriøse kreftene er en god start. I et marked der useriøse aktører får drive er det viktig at de seriøse aktørene tar ansvar for å fronte og utvikler faget.

Rekordinteresse for bygg og anlegg blant elever

VBL er optimistiske på bransjens vegne og mener det rekordhøye antallet søkere til Vg1 Bygg- og anleggsteknikk lover godt for fremtiden. Siden i fjor har antallet søkere økt fra 3.774 til 4.092.

- Fagtreffet er jo også en utmerket arena for rekruttering. Blikkenslagerfaget må oppleves. Elevene får jobbe med design og kreative løsninger. Ute hos kunden inspiserer de oppdraget, tenker løsninger og tar mål. Tilbake på verkstedet starter de med flate metallplater og produserer sine helt egne produkter, som de selv drar ut og installerer. Det er en fantastisk helhet i arbeidet. Her fikk bygg- og anleggselever få se hvor spennende blikkenslagerfaget er og i år var mange fra Kuben yrkesarena, sier Dyrnes.