Menighet og bank trekker låneavtale for givere

Den kristne menigheten Filadelfia og Spareskillingsbanken i Kristiansand trekker tilbake tilbudet om lån til de som ønsker å gi menigheten gaver, men mangler penger på bok.

Menigheten hadde inngått en spesialavtale med banken som ga potensielle givere gunstig rente, ingen etableringsgebyr og nedbetalingstid over ti år for gaver til Filadelfia. Menigheten tilbød seg å stå som garantist om nødvendig.

– Banken ønsker ikke å bli oppfattet som om vi gjennom en slik ordning oppfordrer mennesker til å påta seg en økt gjeldsbelastning, selv om hvert enkelt lånetilfelle ville blitt gjenstand for en individuell vurdering, sier banksjef Kenneth Engedal i en pressemelding, ifølge Fædrelandsvennen.

Tilbudet kom i forbindelse med at Filadelfia ønsket å samle inn 25 millioner kroner til teknisk utstyr i et nybygg. Menigheten foreslo 100.000 eller 250.000 kroner som mulige lånebeløp.

Regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet var blant kritikerne da lånetilbudet ble kjent.

– Mange vil mene dette er et eksempel på frekkhetens nådegave. Gaver bør gis av et overskudd man har, ikke gjennom å stifte gjeld, og særlig ikke gjeld man ikke har egen sikkerhet for, sa han.

.