Ser vi et skifte i økonomien?

Det har det siste halvannet året vært urolige økonomiske tider i enkelte markeder og regioner. Nå ser vi enkelte tegn til at situasjonen kan bedre seg.

Den kraftige nedgangen i oljeprisen har fått store konsekvenser, først og frem på deler av Vestlandet. Man har fått langt flere arbeidsledige, store selskaper med virksomhet innen olje og gass har gått til store nedbemanninger og nedjusteringer av aktiviteten, og dette har smittet over til andre markeder. En langt lavere aktivitet medfører også en nedgang innen byggsektoren i de aktuelle områdene. Så langt ha smitteeffekten ikke vært veldig stor mot andre deler av landet, men nedturen innen oljen får også en påvirkning på nordmenns tro på de totale økonomiske utsiktene, og mange har vært spent på om dette dermed i ytterligere grad skal få konsekvenser for resten av økonomien.

Nå er det imidlertid flere positive tegn å se. Arbeidsledigheten faller, og den falt overraskende mye siste måned. Man ser at det er enkelte regioner som fortsatt rammes hardt. Arbeidsledigheten er nå tilbake på 3,1 prosent. Samtidig ser vi at oljeprisen stadig stiger. Ikke minst melder dn.no også at Forbrukertillitsindeksen stiger til sitt høyeste nivå på ett år, og det skal spesielt være tilliten til landets økonomi og arbeidsmarkedet som bedrer seg.

På Østlandet ser vi stadig nye rekordnivåer innen boligmarkedet og den generelle byggeaktiviteten er god i store deler av landet når våren nå kommer. Dessuten har vi fortsatt rekordinvesteringer innen infrastruktur. Det er dermed flere positive signaler ute i markedet, og forhåpentligvis vil dette kunne bidra til et stemningsskifte der vi kan gå lysere tider i møte, også for Vestlandet. Spesielt kan dette forsterke seg om oljeprisen fortsetter oppover.

Nå er selvsagt ikke alt bare lyst – det er deler av markedet som gjerne skulle sett enda mer optimistiske tall. Men mange mener nå at bunnen skal være nådd, og at vi står foran en bedre økonomisk periode for landet totalt sett. For byggenæringen betyr dette da en fortatt høy aktivitet og at enda flere investeringer kan landes og gjennomføres, spesielt innen private næringsbygg. Hvordan dette vil bli fremover er det ingen som har fasiten på, men de nærmeste ukene kan bli spennende å følge.