– Kommer ikke utenom pensjon i statsoppgjøret

Dersom regjeringen ikke gir arbeidstakerorganisasjonene mulighet til å forhandle om pensjon, kan årets tariffoppgjør i staten ende i streik. – Regjeringen ser ikke ut til å skjønne alvoret, sier Unio Stats forhandlingsleder Petter Aaslestad.

Fristen for lønnsoppgjøret i offentlig sektor går ut ved midnatt lørdag. De statsansatte krever at de blir sikret streikerett på fremtidige pensjonsforhandlinger allerede i årets oppgjør. Det vil ikke staten, noe som kan velte forhandlingene.

– Vi har hatt offentlig tjenestepensjon i rundt hundre år. Det burde være en selvfølge at vi får mulighet til å forhandle fram pensjonsordninger for våre medlemmer. Dette gir vi oss ikke på, understreker Aaslestad og legger til:

– Det ser ikke ut til at regjeringen skjønner alvoret i situasjonen.

Arbeidstakerorganisasjonene har vanligvis ikke rett til å streike på pensjon i et mellomoppgjør. Nå krever de den samme konfliktretten som de fikk i 2008, i forkant av forrige runde med forhandlinger om pensjon i offentlig sektor.

– Vårt krav er at vi skal ha streikerett i forbindelse med de kommende pensjonsforhandlingene. Dette har staten avvist, og det kompliserer innspurten i forhandlingene, sier YS Stat-leder Pål N. Arnesen.