To gravemaskiner ble skylt ut i Granvinsvannet da et veistykke på riksvei 13 mellom Granvin og Voss raste ut onsdag kveld. Ingen personer ble skadd. Det jobbes for tiden med gravearbeider på strekningen. Foto: Johannes Holven

Vegvesenet tror raset i Granvin har stabilisert seg

Statens vegvesen tror de mest ustabile områdene langs raset i Granvin nå har rast ut, melder NRK.

– Nå tror vi at raset har stabilisert seg. Jordmassene blir mer og mer stabile jo lengre vekk en kommer fra Granvinsvatnet, sier prosjektleder i Statens vegvesen, Lars Magnar Røneid, til NRK.

Røneid tror at fylkesveien og husene på oversiden står trygt. Vegvesenet vil likevel tilby beboerne i de nærmeste husene å overnatte på hotell hvis de føler seg utrygge. Nå skal geoteknikere vurdere om husene på Holven står trygt.

– Jeg vil si at det er nesten som en katastrofe her, sier nabo Lars Eirik Holven til NRK. Det siger hele tiden, og kommer nærmere og nærmere.

200 meter av riksvei 13 mellom Granvin og Voss raste ut i vannet onsdag kveld. Torsdag har det gått flere mindre ras.

Vurderer omkjøringer

Riksvei 13 kommer til å være stengt i lang tid. Veien går over Hardangervidda og er en av hovedveiene mellom Bergen og Oslo.

Personbiler kjører nå på en asfaltert sykkelsti på andre siden av vannet.

– Den kortsiktige løsningen er å ta i bruk den gamle fylkesveien 572 fra Ulvik til Voss. En annen løsning vi kanskje kan få til i løpet av kort tid, gjerne bare et par dager, er å legge veien ved rasstedet inn på dyrket mark. Da er vi avhengige av at grunnen ikke raser ytterligere. Å få utbedret veien forbi rasstedet permanent vil være et langt lerret å bleke, sier Røneid til Bergens Tidende.

Feilvurdering

I forkant av utbyggingen hadde Vegvesenet vurdert grunnen som dårlig, men at det likevel ikke kom til å skje utglidninger, ifølge Røneid

– Vi har grunnboringer som viser at det er veldig dårlig grunn her i området, og vi har gjennomført tiltak, blant annet har vi spuntet, sier han til NRK.