- De som er bevisst ute etter å skade oss eller angripe infrastrukturen for egen vinning, bedriver kriminalitet. Det er ingen tvil om at dette er en trussel, sier Ketil Solvik-Olsen til NTB. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nkom advarer mot etterretning, utpressing og sabotasje

Norske teletilbydere og myndigheter må være mer på vakt mot trusler om sabotasje og etterretning mot kritisk infrastruktur, mener Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

For første gang har tilsynsmyndigheten for post- og teletjenester laget en risiko- og sårbarhetsanalyse for ekomsektoren som omfatter telenett, mobilnett og annen elektronisk kommunikasjon.

200 hendelser

Analysen viser at nettverkene blir mer sentraliserte og mer sikre, men også mer sårbare. I 2014 og 2015 fikk Nkom varsler om mer enn 200 uønskede hendelser i elektroniske kommunikasjonsnett. De fleste skyldtes fiberbrudd, strømbrudd og utilsiktede feil i utstyr eller programvare.

I rapporten oppfordres myndigheter og bransje til å være på vakt mot kartlegging og etterretning mot den norske infrastrukturen.

Informasjon

Nkom viser til sikkerhetsmyndighetenes åpne trusselvurderinger der både stater og private aktører skal drive stadig mer målrettede og avanserte etterretningsoperasjoner.

– Sikkerhetsmyndighetene har vært åpne om at trusselaktørene finnes, og de er aktive. Derfor er det viktige at norske operatører innen elektronisk kommunikasjon får tilstrekkelig informasjon om hvem disse aktørene er og hvordan de opererer, sier avdelingsdirektør for nett, Einar Lunde i Nkom til NTB.

Samarbeider mer

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han jobber godt og tett med justisministeren om denne problemstillingen. På samme måte har Nkom og Nasjonal sikkerhetsmyndighet intensivert sitt samarbeid for å avdekke denne virksomheten og sikre nettet mot angrep.

– På vårt område jobber vi for å sikre at infrastrukturen er robust og tåler uhell, uvær, feilprogrammering. De som er bevisst ute etter å skade oss eller angripe infrastrukturen for egen vinning, bedriver kriminalitet. Det er ingen tvil om at dette er en trussel, sier Solvik-Olsen til NTB.

I det stille

Einar Lunde i Nkom viser til at ved tradisjonelle hendelser som vær, flom og brann, vises konsekvensene med en gang. Men den nye etterretnings- og overvåkingstrusselen har en annen karakter.

– Her samler man informasjon om infrastruktur og nettverk for å kunne bruke det i senere handlinger. Det er vanskelig å se konsekvensene av etterretningen når den skjer, sier Lunde.

Gradert informasjon

Derfor er Ekomsikkerhetsforum, der sikkerhetstjenestene og de største ekomtilbyderne sitter, et viktig instrument. Her deles gradert informasjon om trusler og hendelser.

– Dette skal vi videreutvikle. Uten dette samarbeidet mellom myndigheter og private aktører, klarer vi ikke å sikre oss i framtiden. Vi ser at viktig samfunnsinfrastruktur i større og større grad er på private hender. Da er det vår jobb å sørge for tjenester som er best mulig, med høyest mulig sikkerhet, sier Lunde. (©NTB)