Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix

130.000 arbeidsledige i februar

Arbeidsledigheten var på 4,6 prosent i februar i år, ifølge sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå. Det betyr at 130.000 personer var uten jobb.

Tallet er omtrent det samme som i november 2015.

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) har vist en gradvis økning i ledigheten fra 3,2 prosent i mai 2014 til 4,6 prosent i august i fjor. Siden det har ledigheten vært ganske stabil.

Arbeidsledighetstallet for januar ble oppgitt å være 4,8 prosent, men dette er i ettertid justert ned til 4,7.

Undersøkelsen viser at det sesongjusterte tallet på arbeidsledige gikk opp med 3.000 personer fra november i fjor til februar i år.

AKU-tallene er sterkere enn ventet, sier Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.

Delt arbeidsmarked

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sier at tallet uansett er høyt.

– Tallet bekrefter jo den alvorlige situasjonen vi er i. De områdene som vi har sett slite så langt, de sliter fortsatt. Men samtidig er det sysselsettingsvekst, og det skapes jobber, sier Hauglie til NTB.

Hun mener tallet bekrefter det prognosene tidligere også har sagt, arbeidsledigheten kommer til å være høy inn i 2016, før det kommer til å snu.

– Statistikken viser også at arbeidsmarkedet er todelt. Deler av landet sliter, mens andre ikke gjør det. Det er særlig de mannsdominerte bransjene som har utfordringer. Det viser hvor viktige de tiltakene vi kom med i statsbudsjettet, er. Mange av dem som blir arbeidsledige i oljebransjen, vil forhåpentlig kunne få jobb innenfor samferdselssatsingen og rehabilitering av offentlige bygg, sier statsråden.

Flere ledige menn

Statistisk sentralbyrå publiserte torsdag også Arbeidskraftundersøkelsen for første kvartal. Ifølge denne var arbeidsledigheten på 4,9 prosent i første kvartal. Det er en økning på 17.000 personer eller 0,6 prosentpoeng sammenlignet med første kvartal i fjor.

Hele økningen har skjedd blant menn, som har en ledighetsrate på 5,7 prosent for kvartalet. Det settes i sammenheng med problemene for oljebransjen. Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) er det nå 9.000 færre sysselsatte innen olje- og gassutvinning enn i første kvartal i fjor, og innen industrien er det 12.000 færre sysselsatte.

– AKU-tallene for første kvartal viser ingen bedring i ledighetssituasjonen, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Hun påpeker at tallene viser en økning i deltid og midlertidige tilsettinger.

– Dette bekrefter det svake arbeidsmarkedet og at regjeringens frislipp for midlertidige ansettelser nå også bidrar til usikre arbeidsforhold for flere, sier hun og mener regjeringen må markere en ny giv mot ledigheten i forbindelse med revidert budsjett

Fredag kommer arbeidsledighetstall fra Nav. (©NTB)