London er en av byene Norge investerer mest i. Foto: Trond Joelson

Norge har eiendommer i 13 land - verdsatt til 180 milliarder kroner

Oljefondet har eierskap i fornemme adresser som 100 avenue des Champs Elysées i Paris og handlet London-eiendommer for milliarder i fjor. 

Oljefondet har for første gang laget en åpent tilgjengelig rapport på sine utenlandske eiendomsinvesteringer.

Den viser at Norge i 2015 hadde 837 eiendommer på totalt 17 millioner kvadratmeter.

Eiendomsporteføljen var ved utgangen av 2015 fordelt på totalt 13 land og fem valutaer.

De største investeringene har skjedd i USA, med 48,9 prosent av porteføljen, etterfulgt av Storbritannia og Frankrike med henholdsvis 26,3 og 11,0 prosent av porteføljen.

Markedsverdi på 180 milliarder

Ifølge rapporten var markedsverdien i unotert eiendom 180 milliarder kroner i 2015.

Rapporten viser at fondet, som allerede har eierskap i Regent Street i London, har handlet stort i den britiske hovedstaden.

  • I januar 2015 kjøpte fondet 100 prosent av bygget Queensberry House, som ligger i 3 Old Burlington Street i London. Dette er bygget hvor fondet har sine kontorer i London. Fondet har også kjøpt 100 prosent av 33 Savile Row, som består av 12 boliger fordelt på de to øverste etasjene i Queensberry House. Fondet betalte 234 millioner pund totalt for begge disse eiendommene.
  • Fondet kjøpte også West One Shopping Centre i 75 Davies Street i London. Den ligger like over undergrunnsstasjonen Bond Street. Eiendommen inkluderer kjøpesenteret West One. Fondet betalte 240 millioner pund for de gjenværende 95 årene av festekontrakten for eiendommen.
  • Rapporten viser også at oljefondet har  50 prosent eierskap i 100 avenue des Champs Elysées i Paris. Denne investeringen er gjort i partnerskap med selskapet Generali.

Kjøpte logistikkbygg

Men det er langt fra bare de fornemme handlestrøkene som kjøpes opp av norske oljepenger. Også logistikkbygninger har vært et sentralt investeringsobjekt.

  • I juli kjøpte fondet en andel på 50 prosent av en logistikkportefølje som består av åtte eiendommer i Storbritannia, Polen og Frankrike. Fondet betalte 155 millioner euro for andelen.

Fondets investeringer i unotert eiendom utgjorde 2,4 prosent av oljefondet.

Storbyer er satsingsområde

Ifølge rapporten er strategien å investere i et begrenset antall storbyer som har noen fellestrekk.

- Byene må ha et eiendomsmarked av en viss størrelse for at det skal være muligheter for betydelige investeringer over tid. Vi velger byer med økonomisk vekst og befolknings- og/eller sysselsettingsvekst. Vi tror at byer som tiltrekker seg intellektuell og finansiell kapital, vil ha best mulighet for økonomisk vekst og økt handel. Videre bør det være restriksjoner på nybygg, enten ved regler som begrenser for eksempel bygging i høyden eller antall nybygg per år, eller ut fra topografiske begrensninger, heter det i eiendomsrapporten.

Inntil 5 prosent av fondet kan investeres i unotert eiendom, og det diskuteres om denne andelen skal økes.

Nedtur

Første kvartal ble en nedtur for oljefondet med negativ avkastning på 0,6 prosent, noe som tilsvarer en nedgang på 85 milliarder kroner. Det er også første gang man har tatt ut penger av fondet med til sammen 25 milliarder kroner.