- Bygg21 vil hjelpe næringen til å nå målet om 20 prosent kostnadsreduksjon i 2020, sier Sverre Tiltnes, leder av Bygg21.

Bygg21 arrangerer frokostmøte om industrialisering

Bygg21 innleder en serie av frokostmøter på den nye møteplassen Sentralen i Oslo, med å ta for seg det enorme uforløste potensialet som ligger i industrialisering av byggenæringen.

- Bygg21 vil hjelpe næringen til å nå målet om 20 prosent kostnadsreduksjon i 2020. For å nå dette målet er en industriell tilnærming til byggeprosessen avgjørende. Vi har mange gode eksempler på hvordan produksjonsprosesser, kontraktprosesser og samarbeid industrialiseres. Nå må vi lære av hverandre og nettopp derfor innleder vi en serie av Bygg21-Frokoster, først med Industrialisering som tema, sier Sverre Tiltnes, leder av Bygg21.

Industrialisering - ikke bare masseproduksjon
Industrialisering er langt mer enn bare samlebåndsproduksjon.

- Standardisering av produkter er viktig, og funksjonskravene må videreutvikles. Likevel er det ikke bare byggevarene, men hele verdikjeden som må industrialiseres, heter det i en pressemelding. Bygg21 mener at næringen må gjøre bruk av innovasjoner innen samspill og involverende planlegging, på en måte som metodisk effektiviserer byggeprosessene og sikrer samsvar mellom sluttprodukt og bestilling.

- Hvert bygg er en prototype i en lang produktserie. Den utviklingen som gjøres i hvert prosjekt må være overførbar til neste, sier Tiltnes

- Når prosjekt og produksjon standardiseres, får vi en mer effektiv prosess og det blir enklere å bygge i samsvar med formålet, sier Synnøve Lyssand Sandberg, direktør i byggherreavdelingen i Statsbygg, som vil være med i en åpensamtale under første Bygg21Frokost.

Norges nye industrieventyr
Norge er et land med mye skog, men kun en brøkdel av tilveksten tas ut i dag. 

- Nettopp i dette segmentet av næringen er industrialiseringen i høygir. Splitkon tar massivtreleveransene hjem til Norge og Morten Johansen, daglig leder i Splitkon vil dele med salen sin innsikt og erfaringer i etableringen av næringens nye industrieventyr. Limtreets formbarhet, den høye bæreevnen i forhold til vekt og de unike estetiske egenskapene, har gitt produktet en viktig plass i næringen. Nå gir sømløs logistikk og digitale løsninger byggesett på byggeplassen en rask industriell og standardisert tilnærming, heter det i meldingen.

Myndighetene må også med
Både næringen og myndighetene må endre seg sammen for å gi plass til industrialiseringen. Jon-Erik Lunøe, har lenge ledet OBOS Nye hjem og er nå ansvarlig for OBOSs utbygging på Ulven, hvor det bygges over 3.000 boliger. Han har høstet flere erfaringer enn de fleste når det gjelder industrialisering av byggeprosessen

- Det vi har erfart er at norske byggeforskrifter står i veien for industrialisering, påpeker Lundø.

- Frokostmøtetematikken løfter mange viktige problemstillinger. Vi håper vi med Bygg21-frokostene å etablere en arena for kunnskapsdeling og utvikling av næringen. Alle som ønsker å bli bedre bør ta turen og melde seg på, oppfordrer Tiltnes.