Fasitene til førerprøven selges i en leilighet like bak Politihuset på Grønland i Oslo, ifølge NRK. Arkivfoto: NTB scanpix

Trygg Trafikk krever at førerprøvene må endres

Trygg Trafikk krever at alle spørsmålene i teoriprøvene til Statens vegvesen blir endret etter NRKs avsløringer om at fasitene er til salgs for flere tusen kroner.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. For noen tusenlapper får kundene se fasiten til flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen, for slik å jukse seg til førerkort for buss og bil.

– Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået, er det klart at det utgjør en trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Johansen mener alvorlighetsgraden blir større når det er yrkessjåførutdannelsen det er snakk om.

– De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber, har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren.

Ved å pugge enkelte ord i spørsmålet og i svaret er det mulig bestå teoriprøven – også for dem med store språkproblemer.

Johansen mener prøvene det jukses med, nå må endres. Han foreslår også at prøvesystemet endres slik at det ikke er mulig å legge ut prøvene for salg.

– Det betyr at man i fremtiden må tenke godt igjennom hvordan man lager prøver, og på et eller annet vis gjør det vanskeligere å få tak i slike prøver og omsette dem.