Heder og ære til gamle BIM-travere

Årets «buildingSMART-pris» ble på årskonferansen 21. april, delt mellom Bjørn Stangeland og Lars Chr. Christensen. De får prisen for sin entusiastiske innsats og sitt dype engasjement over tid.

Lars Chr. Christensen og Bjørn Stangeland får prisen som en anerkjennelse av den store innsatsen de har lagt ned for utvikling og utbredelse av åpenBIM. Både Stangeland og Christensen var begge med fra starten av buildingSMART i Norge. De har reist verden rundt sammen, og det internasjonale miljøet kjenner dem godt som store bidragsytere i utviklingen av de frie standardene som i dag seiler under flagget åpenBIM.

Sammen ledet Stangeland og Christensen også buildingSMART International som co-CEOer fra 2007 til 2009.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet: «Christensen er alltid positiv, viser et påfallende pågangsmot og engasjement for åpenBIM. han har - både som representant for Selvaag og sitt eget MultiBIM - bidratt sterkt til implementering av arbeidsprosesser basert på buildingSMART-standardene, i inn- og utland.
Stangeland har på sin side reist utrettelig rundt i inn og utland og snakket om åpenBIM og buildingSMART-metodikken i mer enn 15 år. Han har hatt en rekke verv i organisasjonen, vært fungerende styremedlem, leder av «Implementerts Support Group» og leder av teknisk undergruppe i Norge, bare for å nevne noen av de mange rollene han elegant har bekledd oppgjennom. En av hans mest markante kjepphester har alltid vært å bringe fokuset over på prosess, og var en av initiativtakerne til IDM-prosjektet tilbake i 2005.

Begge vinnerne er ekstremt kunnskapsrike både når det kommer til prosess og anvendt teknologi. Selv om de begge har bidratt til utviklingen av IFC standardene, vil de nok i enda større grad huskes for implementeringen av dem. buildingSMART ville neppe vært det organisasjonen er i dag uten deres engasjement, innspill og initiativ. Det er lite som tyder på at denne flammen er i ferd med å slukke.