Erik Østby i WSP Norge under kurset "Test- og sluttfase i byggeprosjekter, hvorfor går det galt?". Foto: Tuva Bjordal, WSP Norge

- Prosjektledere må ha basiskunnskap om tekniske anlegg

Stadig sterkere krav om energieffektive bygg, krever også mer samhandling og forståelse blant de involverte i et byggeprosjekt.

På grunnlag av dette har WSP Norge (tidligere Faveo Prosjektledelse) satt i gang arbeidet med å heve kompetansen på sine prosjektledere for å imøtekomme utfordringene i komplekse byggeprosjekter.

De interne kursene gjennomføres med egne ressurser som har bred erfaring som prosjekterende av tekniske fag, ITB-koordinering og som innehar tverrfaglig kompetanse.

På det siste kurset 20. april var det omkring 25 prosjektledere som deltok.

–Det viser at prosjektlederne hos WSP tar utfordringene med å bygge bedre bygg og få orden på tekniske anlegg på alvor, sier kursholder Erik Østby.

WSP Norge mener at prosjektledere er avhengige av å inneha en basiskompetanse om tekniske anlegg samtidig som kompleksitete i byggeprosjektene øker.

- Det er også viktig at de har oversikt over test- og kontrollregime som utføres i sluttfasen, og om hvor omfattende dette arbeidet er, ifølge Østby og peker på at teknologinivået som kreves i dagens byggeprosjekter er av en helt annen karakter enn byggeprosjekter som ble gjennomført for bare få tiår siden.

– Byggprosjekter er ikke bare avhengig av fagmiljøer med kompetanse, men også av ressurser med tverrfaglig kompetanse for å skape gode helhetlige og tverrfaglige løsninger med forankring i drift og vedlikehold. Det viktigste er å klargjøre at det ikke bare er et spørsmål hvordan bygget fungerer der man kommer fra i dag, men hvordan den skal fungere ved ferdigstillelse av bygget og den etterfølgende driftsfasen, avslutter Østby.