Illustrasjon: I Love NydalenIllustrasjon: Ny GårdIllustrasjon: DrivkraftIllustrasjon: RammeverkIllustrasjon: SolveggenIllustrasjon: ByantikvarenIllustrasjon: ByfabrikkenIllustrasjon: Vinn VinnIllustrasjon: Huset

Vil bygge 150 boliger i bevaringsverdig spikerverk

Det gamle spikerverket i Nydalen i Oslo kan få en solid overhaling hvis utbyggerne FutureBuilt og Avantor får det som de vil.

76 arkitektkontorer meldte seg da FutureBuilt og Avantor inviterte til konkurranse om det bevaringsverdige industribygget som pleide å huse Christiania Spigerverk. Bygget er fra 1876, og brukes i dag til redskapsproduksjon av Fiskars.

Eiendomsutvikler Avantor ønsker å få inn 150 boliger i det gamle teglsteinsbygget, og sammen med FutureBuilt har Avantor kommet frem til ti utkast som nå skal stilles ut.

Dette er teamene som er med i konkurransen:

  • Jägnefält Milton
  • Transborder Studio / K. Apeland
  • JAJA / Hjellnes Consult
  • MAD / Cebra / Erichsen og Horgen
  • SPOL / Architectopia / DIFK / Tegn 3
  • SAAHA / LaLa / Gether / Degree of Freedom
  • Grape Architects / Element Arkitekter / Steensen Varming / Gullik Gulliksen / Florian Kosche / DIFK
  • LAN Architecture / PUSHAK / Civitas / Siv.ing. Finn Madsø
  • Jensen og Skodvin Arkitekter / Olav Olsen  / Dagfinn H. Jørgensen 
  • Arkitektfirmaet Helen & Hard 

– Arkitektene har tatt oppgaven på alvor og vært både kreative og pragmatiske. Det er klart at en del av dem har utfordret bevaringsregimet i Oslo, men jeg tror det er sunt å få en debatt rundt bevaring av bygg i et klimaperspektiv, sier prosjektleder Stein Stoknes i FutureBuilt til osloby.no.

Øystein Thorup, administrerende direktør i Avantor, påpeker at fasaden og vinduene til det gamle spikerverket er beholdt i alle forslagene.

– Det er ikke noe alternativ å ikke gjøre noe med bygget. Da vil vi bli sittende igjen med et veldig sentralt lagerbygg som ikke passer for andre enn de som trenger et lager. Dette skal bli et kulturhus, i motsetning til det som er der i dag. Bygget vil også få langt flere arbeidsplasser enn det som er i bygget i dag, påpeker Thorup.

Vinnerforslaget skal offentliggjøres 8. juni. Avantor håper på byggestart i 2020.

Byplansjef Ellen de Vibe uttaler overfor osloby.no at hun synes prosjektet er spennende, men avdelingsleder hos Byantikvaren, Morten Stige, er ikke like entusiastisk til de foreløpige forslagene.

– Dette bekrefter at å bygge på de volumene det er snakk om her, ikke er forenlig med bevaringsverdiene. Det lar seg ikke gjøre å plassere boligblokker oppå verkstedhallen uten å ødelegge den. Det er ingen av forslagene som har greid å jobbe med bevaringsverdiene på en kreativ måte som gir historisk merverdi, sier han.