Arkitekter reagerer på flytting av kirkekunst

 Statsbygg foreslår å flytte kirkekunsten fra Kulturhistorisk museum til Nasjonalgalleriet. Det skaper reaksjoner.

Utstillingen er kuratert av arkitekt Sverre Fehn og flere arkitekter er kritiske til en eventuell flytting.

– Flytting av kirkekunsten høres ut som en panisk og meningsløs idé. Denne utstillingen av middelalderkunst er ett av de fremste utstillingsverkene i Norge, sier Mari Lending, professor i arkitekturhistorie ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo, til Klassekampen.

Kulturhistorisk museum er tegnet i art nouveau-stil av Henrik Bull og sto ferdig i 1904, mens Fehn kuraterte middelaldersalene i 1979. Her står blant annet portaler fra stavkirkene i Sauland, Ål og Flå.

– Takhøyden i førsteetasje i Bulls museum er dimensjonert ut fra den seks meter høye Saulandsportalen. Bull bedrev skreddersøm for denne samlingen, og Fehn la sin nydelige skreddersøm tett, men overraskende, inntil denne, sier Lending.

Direktør Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum er fornøyd med forslaget om å flytte deler av museets samling til Nasjonalgalleriet. Han tror det er delte meninger om hvorvidt det er feil å flytte kirkekunsten.

– Vi er som museum avhengig av å oppdatere utstillingene våre i tråd med samtiden. Vi vil være et museum, ikke et mausoleum. Vår kunnskap om middelalderkunsten har utviklet seg mye siden 1979, og vi får ofte innspill om at kirkekunstutstillingen er vakker, men at den er vanskelig å forstå, sier han.