Alvorlige ulykker må omtales mer

I fjor døde syv personer og mange ble skadet i ulykker på norske bygg- og anleggsplasser. Dette er selvsagt altfor mange, og næringen jobber hardt for å redusere disse dystre tallene. Men fokuserer omgivelsene rundt oss på disse ulykkene i tilstrekkelig grad?

En dødsulykke er det desidert verste som kan ramme en byggeplass og en virksomhet, og alt annet blir uviktig når noen ikke får hjem sin kjære. Til tross for at ulykkesstatistikken i løpet av de siste årene har pekt i riktig retning, er det ikke godt nok. Man kan ikke si seg fornøyd før man unngår alvorlige ulykker på byggeplassene.

Å jobbe innen bygg og anlegg vil alltid innebærer et visst element av risiko, og det gjelder derfor å redusere den risikoen så mye som mulig, og virksomhetene har her selvsagt et stor ansvar både med å bygge opp systemer og rutiner og ikke minst skape gode HMS-rutiner for å hindre at det verste skjer. Likevel er det slik at alvorlige ulykker skjer – og statistikken sier at noen dessverre også vil omkomme på jobb innen bygg og anlegg før året er omme.

Når en alvorlig ulykke skjer, rammer dette selvsagt næringen, og ikke minst virksomheten det gjelder, hardt. Vi mener at de alvorlige ulykkene ikke på samme måte i tilstrekkelig grad blir en del av nyhetsbildet og den offentlige debatten rundt oss. Om det skjer alvorlige ulykker innen andre sektorer kan det ofte virke som om dette i større grad blir løftet opp på et høyere nivå. Man kan selvsagt ikke sammenligne alvorlige ulykker – alle ulykker er tragiske og de etterlatte sitter igjen med et enormt savn. Men vi håper for all del at ikke omgivelsene rundt byggenæringen stilltiende godtar at bygg og anlegg er en næring hvor man må regne med ulykker - og at det er slik det er. Det er ikke godt nok.

Hverken næringen selv eller omgivelsene rundt næringen kan godta alvorlige ulykker. Derfor må næringen selv bli enda flinkere til å dele viktig informasjon rundt hva som er bakenforliggende årsaker til alvorlige ulykker, og ikke minst må man se på hvordan man best kan forebygge at noe tilsvarende skjer igjen. Her er det også viktig at storsamfunnet, og mediene, spiller en rolle. Hver eneste ulykke er en for mye, og det kan aldri settes nok fokus på arbeidet med forebygging av ulykker, og omtaler av alvorlige ulykke og forklaringer på hvorfor disse skjer, er en viktig del av dette totalbildet.

Vi må aldri komme i en situasjon der vi tillater et visst antall ulykker innen bygg og anlegg, hverken næringen selv, men heller ikke samfunnet rundt oss.