Arendal politistasjon

På Stoa i Arendal, like ved den nye brann-
stajonen, har politiet fått en skreddersydd stasjon hvor de har akkurat den funksjonaliteten samfunnsoppdraget deres krever.

Fakta

Sted: Stoa, Arendal

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad eks mva:
102,5 millioner kroner

Bruttoareal: 7.200 kvm

Byggherre: Statsbygg

Totalentreprenør og prosjek-
teringsledelse:
BRG Entreprenør

Arkitekt: Filter Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: BIM-koordinator samt RI VVS, elektro, bygningsfysikk og energi: Norconsult l RI Bygg, Brann og VA: Stærk & Co l RI Geoteknikk: Geo Konsult l RI Akustikk: Asplan Viak

Underentreprenører/leverandører: Totalteknisk entreprenør: Caverion l Oppmåling: Hansen Oppmåling l Tetthet og termofoto: Varmetap.no l Grunnarbeider og utv. vann/avløp: E Gauslå & Sønner l Energibrønner: Agder brønn- og spesialboring l Utomhusarbeider: Oveland Utemiljø l Betongarbeider og utvendig tømring: BRG Entreprenør l Betong: Ribe Betong l Betongelementer: Nor Element l Kjerneboring: Agder entreprenør l Gulvstøp: Gulvstøper’n l Stålkonstruksjoner: Bøttger & Co l Radonsperre og taktekking: Sørlandstak l Glass og Aluminium: Tore Andersen l Maler og belegg: Brødr. Jakobsen l Flislegger: Sørensen l Fuging: Sørfug l Systemvegger, himling, foldevegger, solskjerming: GHV Montasje l Murer: Murmester Sørensen l Brannisolering: Thermax l Lås og beslag: Certego l Arrestdører: Rapp Pyrotec l Inventar: Senab Eikeland l Div. stål, dusjvegger: Glass & Metall l Snekkerarbeider: Haugland Interiør l Skytebane: Obsima l Porter: Windsor l Portstyring: Saco teknikk l Stillas: Fagstillas l Materialer: Optimera l Kjøkken: HTH Arendal

Slik var det nemlig ikke i den nåværende stasjonen som ligger i Arendal sentrum.

– Lokalene er gamle og ikke lenger egnet for formålet. Så da leieavtalen der gikk ut, ønsket Agder politidistrikt å bygge en ny stasjon i Arendal, forteller sjefs-
ingeniør Arnold Pedersen i Statsbygg.

Det var Statsbygg som fikk oppdraget med å levere nye lokaler til politidistriktet, og det er de som eier og drifter bygget. Etter en totalentre-
prisekonkurranse med arkitektonisk løsningsforslag, var det BRG Entreprenør AS som sammen med Filter Arkitekter vant oppdraget til 102,5 millioner kroner eks. mva. tilbake i 2014.

– BRG var ikke billigst, men skåret høyt på løsnings-
forslaget. Forslaget var så godt at det er bare mindre optimaliseringer og justeringer som er gjort etter kontraheringen, sier Pedersen.

Byggingen av den nye politistasjonen på Stoa startet i november 2014. Det er polititekniske grunner til at stasjonen ble lagt til akkurat denne tomta, men den umiddelbare nærheten til naboene brannvesenet og sivilforsvaret er ingen ulempe, forteller sjefsingeniøren.

Sammensatt bygg
Bygget har et bruttoareal på 7.200 kvadratmeter og inneholder blant annet garasje, avhørsrom, møterom, undervisningsrom, skytebane, publikumsekspedisjon, garderober, treningsrom, kriminaltekniske laboratorier, fengselsceller og en stor andel kontorer.

Bygget er stort sett reist med tradisjonelle løsninger og materialer. Det er stålkonstruksjon og betongvegger og etasjeskillene er i hulldekker. Fasaden er Formica-plater med spiler i royalimpregnert furu.

Det er også brukt en del fargeelementer i deler av fasaden. Elementene er kommet i stand gjennom et kunstprosjekt i KORO – kunst i offentlige rom.

– Hver fasade viser forskjellige farger. Den ene siden representerer orden og assosieres til politiets logo og merking som oppfattes stringent, trygg, systematisk og solid. Den andre siden representerer mangfold og humanisme, assosiert ved å ta i bruke fargene i hele fargesirkelen. Ulike opplevelser og perspektiver oppstår gjennom bevegelse, skrives det om prosjektet kunstner Edith Lundebrekke står bak på KOROs nettsider.

– Arkitekten har prøvd å kombinere hardt og mykt i uttrykket, slik som politiet også gjerne skal fremstå, sier avdelingsleder for BRGs virksomhet i Arendal, Erling Ulland Eriksen.

BRG har hatt alt av betongarbeider og fasadetømring, samt en del dør- og vindusarbeider – det øvrige er satt bort til under-
leverandører.

Passivhus
Statsbygg har også i dette prosjektet hatt fokus på både miljøpåvirkning og sikkerhet underveis i byggingen. Bygget er godt innenfor kravene til passivhusstandarden, og det blir benyttet en stor brønnpark og tilknyttede varmepumper til både varming og kjøling av politistasjonen.

– Pumpene har avansert styring med fokus på å bruke så lite energi som mulig på oppvarming og nedkjøling, forteller Ulland Eriksen.

I HMS-arbeidet har det vært særlig fokus på arbeid i høyden og arbeid på tak.

– Vi i Statsbygg er en krevende kunde når det kommer til våre krav innen sikkerhet, helse og arbeidsmiljø – dette har vi alltid veldig stort fokus på. BRG har vært flinke og vi har ikke hatt noe å utette på dem, sier Pedersen.

Krevende funksjonalitet
Videre kan han fortelle om et byggeprosjekt som har gått etter planen, men hvor de mange tekniske elementene har krevd ekstra fokus.

– Hensynene til sikkerhet og adgangskontroll og de tekniske løsningene som skal sørge for dette har vært mye mer krevende enn mer vanlige kontorbygg vi ellers ofte bygger. Det har krevd godt samarbeid mellom partene, og Caverion har selvsagt vært sentrale i dette arbeidet, sier avdelingslederen.

Ulland Eriksen og byggherren Statsbyggs prosjektleder Arnold Pedersen er samstemte når de får spørsmål om samarbeidet dem imellom.

– Vi er veldig fornøyd med sluttresultatet. Det har blitt som forventet, og samarbeidet har vært bra hele veien. Ikke bare mellom oss som byggherre og entreprenøren, men også politiet som brukere har vært involvert helt fra starten for å få et så skreddersydd og funksjonelt politibygg som mulig, sier Pedersen.

Bygget ble overlevert til Statsbygg i slutten av mars. Foreløpig er både kontorer, avhørsrom og celler tomme. Politiet i Arendal er operative fra sine nye lokaler fra 25. mai.

– De foreløpige tilbakemeldingene fra politiet er bra. Det bør de også være, for mer skreddersydd politistasjon enn dette skal man lete lenge etter, sier Pedersen.


Flere prosjekter