Flerbrukshuset Smia

Administrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør.
Picasa

Ved innkjøringen til kommunesentrum Drøbak har Frogn kommune fått et splitter nytt og moderne kirke- og kulturhus, med tilbud fra vugge til grav.

Fakta

Sted: Frogn
Prosjekttype: Kultur- og kirkebygg
Entreprisekostnad eks mva:
32,1 millioner kroner
Bruttoareal: 1.380 kvm
Byggherre: Frogn kommune
Byggeledelse:
MOLIS Prosjekt og Byggeledelse
Generalentreprenør:
Hersleth Entreprenør
Arkitekt:
Hansen & Bjørndal Arkitekter
LARK: Berg og Dyring
Kunst:
Viel Bjerkeset Andersen
Rådgiver: RIB/RIV/RIE/RIProsjekt: VSO Consulting

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Morten Gultvedt Entreprenør l Pelearbeider: Kynningsrud Fundamentering l Sanitær: Askim og Mysen Rør l Elektro: Elektro Ide l Heis: Elevator l Stålkonstruksjoner: Bygg Teknisk Stål l Ventilasjon/SD-anlegg: Hoist Energy TK Ventilasjon l Lett Tak: Lett Tak Systemer l Fasadeglass: EMA Glass l Isolasjon/radonmembran: Loggia Tak l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulv l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkenslageri l Lås og beslag: Nokas l Solskjerming: Solskjermings-
gruppen l Kirkeklokke l Olsen Nauen Klokkestøperi

Frogn kommune har fått et nytt signalbygg i flerbruks-
huset Smia. Bygget står godt synlig for alle som kommer kjørende inn til kommunesentrum Drøbak. Med spennende og spesiallagde fasader, harde linjer og et moderne uttrykk, gjør det absolutt inntrykk.

Administrerende direktør i Hersleth Entreprenør, Reinert Hersleth, sier til Byggeindustrien at Smia er et prosjekt han selv og kollegene er stolte av.

– Det er helt klart et fint prosjekt, og det er morsomt at det er så synlig her. Vi er alle sammen veldig stolte av bygget, og det er morsomt å bygge et signalbygg her i vårt eget lokalmiljø. Vi som har bygget dette, vil også være blant brukerne, og det gjør det jo ekstra morsomt, sier han.

Hersleth forteller at den lokale tilknytningen har vært viktig i prosjektet, og at entreprenøren, som har hatt styringen på utførelsesdelen i en generalentreprise, har fokusert på å få med seg andre lokale aktører.

– Elektrikeren holder til rett over veien fra bygget, og grunnentreprenøren finner vi like ned i veien her, sier han.

Hersleth Entreprenør har kontor i nabokommunen Vestby, kun en snau halv times kjøring fra prosjektet.

Tar bølgen
Alt er dog ikke like kortreist på flerbrukshuset Smia.

Fasadene på bygget er spesielle, og de massive fasadeelementene i  anodisert (eloksert) aluminium er spesialbestilt fra en tysk leverandør.

– Fasadeplatene er helt spesielle. Ingen plater er like, og fasaden utgjør en del av kunsten i dette bygget, forteller Hersleth.

Den buktende aluminiumsfasaden ut mot veien er konstruert for å fortelle om noe av det som foregår inne i bygget, som i tillegg til kontorer og kapell huser en stor sal for musikk og teater.

Fasadeuttrykket er i seg selv et eget kunstverk, utformet av kunstner Viel Bjerkeset Andersen, og har navnet «Interferens».

– Fasaden viser sinuskurven til lydbølgene fra scenen, forklarer Hersleth.

I tillegg til en svært kunstferdig fasade, skiller Smia seg ut fra de fleste andre bygg i og med at dette bygget er utstyrt med klokketårn. Tårnet i seg selv er et smalt betongtårn med en trekledd kasse hvor klokkespillet gjemmer seg.

– Det er jo egentlig som en hvilken som helst leveranse, men det var likevel litt morsomt å sette seg inn i det med kirkeklokker. Det er jo ikke noe vi gjør til vanlig, sier Hersleth.

Betongfokus
Det har dog vært reelle utfordringer på prosjektet også.

– Det var vesentlig dårligere grunnforhold på plassen her enn hva man ventet på forhånd, og det måtte en del grunnarbeid til. Vi ble nødt til å spunte og gjøre en rekke tiltak som man i utgangspunktet ikke trodde ville bli nødvendig, forteller Hersleth.

Smia er fundamentert på peler til fjell, med til sammen 1.217 meter betong- og stålkjernepel.

Hersleth forteller at selve bygget også har satt entreprenøren på en god faglig prøve.

– Det har vært et byggeteknisk komplisert prosjekt. Her har vi et råbygg av plasstøpte konstruksjoner, og vi har helt ifra råbyggfasen av måttet være veldig påpasselige med finishen på betongen som skal være synlig i både kapellet og ellers i bygget, sier Hersleth.

Utvendig er Smia preget av de bølgende stålplatene, store glassruter og aluminiumskassetter, med noen innslag av tre i klokketårnet og inngangen til kapellet. Innvendig er det betongen som rår, sammen med malt gips.

– Ubehandlet betong kommer fram i mange overflater inne i bygget, så her har vi gjort oss flid, sier Hersleth.

Entreprenøren har selv stått for produksjon av både betong- og tømrerarbeidene.

Nært samarbeid
Byggestart for Smia var våren 2014, og bygget ble overlevert 8. april i år. Hersleth forteller at de har opplevd samarbeidet med byggherre Frogn kommune som godt, og at kommunen nå vil ta bygget i bruk gradvis, med innflytting i kontorlokalene i løpet av mai, innredning av storsalen og kapellet i løpet av sommeren, og en offisiell åpning av bygget i september.

Byggherrerepresentant Bjørn Nordvik i Frogn kommune bekrefter til Byggeindustrien at flerbrukshuset er et produkt av tett og bredt samarbeid.

– Prosjektet er gjennomført i nært samarbeid med Frogn kirkelig fellesråd, Frogn kulturråd, Human Etisk forbund, Frogn eldresenter og Frogn frivilligsentral. I planleggingen av bygget ble det lagt avgjørende vekt på at flerbrukshuset utformes på en slik måte at det vil bli en arena for hele kommunens befolkning. For at dette skal kunne oppnås, har rommene en variasjon i størrelse og utforming slik at det kan være mulig å gjennomføre et mangfold av arrangementer og aktiviteter der, forteller han.


Flere prosjekter